Как министър Ангелкова ще се бори с уличната търговия в Слънчев бряг


Как министър Ангелкова ще се бори с уличната търговия в Слънчев бряг
23 Януари 2018, Вторник


Сергиите по тротоарите в най-големия курортен комплекс край морето ще останат, просто ще бъдат подменени със синьо-бели павилиони, които търговците тепърва трябва да купуват и монтират

Автор: Силвия Горанова

Уличната търговия в „Слънчев бряг“ ще бъде преустановена още това лято, смело заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на нарочна среща с медиите в понеделник, 22 януари, за „представяне на проекта за визия на преместваемите обекти в зона изток на курортния комплекс“.   

От противоречивата информация, която тя предостави на медиите обаче стана ясно, че улична търговия пак ще има, само че тя ще се осъществява в нови павилиони, абсолютно еднакви и вече одобрени от Министерството на туризма.

Монтирането им щяло да започне веднага след съгласуване на схемата за разполагането им, за което няма поставен срок. Но пък трябвало да стане до 15 май, когато влиза в сила забраната за строително-монтажните дейности в курорта, уточни Ангелкова.

Нищо обаче няма да бъде направено за подобряване на качеството на стоките, които се продават там. Нито пък да реши проблемите в курорта, убедени са експертите от екипа на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, който отдавна настоява за премахването на така наречените „чаршаф-пазари“ от курортите ни.

Стана ясно още, че кабинетът на вицепремиера не е уведомен за изготвяният от министерството на туризма проект за „новата визия“ на Слънчев бряг.

„Както чухме от брифинга, в министерството се работи явно още от септември миналата година за тези преместваеми обекти, на ние не сме запознати с това нещо. Изневиделица научаваме от медиите, че има някаква нова визия за преместваемите обекти в Слънчев бряг. Според мен, а и според кабинета на г-н Симеонов, трябва да се премахнат всички преместваеми обекти, които загрозяват националните ни курорти. Вместо това виждаме, че е заложено да има такива пред хотел „Кубан“ и пред други емблематични за Слънчев бряг места, което не кореспондира с търсения облик на комплекса, нито пък се харесва на туристите“, заяви съветникът на Валери Симеонов по въпросите на туризма Георги Николчев.

На срещата с медиите Николина Ангелкова не хвърли светлина върху най-важните въпроси около т.нар. „нова визия“ на курорта. Не е ясно как в срока до 15 май проектът ще бъде одобрен и реализиран. Има ли производители, които да изработят павилионите, как наемателите ще се сдобият с тях, как ще бъдат мотирани обектите и как ще бъдат свързани със съществуващата инфраструктура.

Единствено ясно е, че изработването и монтирането на новите павилиони ще е за сметка на търговците.

И още - на практика обектите по пясъчната ивица остават, тъй като не попадат в графата „преместваеми обекти“. Което означава, че шумните кръчми, изградени върху дюните, ще продължат с денонощния шумов терор и ще поддържат и този сезон имиджа на Слънчев бряг като дестинация за алкохолен туризъм.


В категории: Новини , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки