Деца от Русе учат за българските крепости в музейните зали


Деца от Русе учат за българските крепости в музейните зали
Снимки: РИМ-Русе
19 Януари 2018, Петък


Учениците имаха възможност да разгледат зала «Червен» и да се запознаят с експонатите, намерени при теренните археологически проучвания 


Шестокласници от Профилираната математическа гимназия «Баба Тонка» в Русе учиха за средновековните крепости в България. Редовният час по учебната дисциплина «История и цивилизация» се проведе в Историческия музей в дунавския град.

Занятията води музейният педагог Магдалена Трифонова. В заниманията беше използвана Книга на крепостите. Тя даде възможност на децата по лесен и адаптиран за техните възприятия начин да научат детайли около изграждането, предназначението и функционирането на крепостите, както и начинът на живот на хората в тях.

Акцент в занятието беше Археологическият резерват «Средновековен град Червен» - част от обектите на Регионален исторически музей – Русе. Учениците имаха възможност да разгледат зала «Червен» на Историческия музей и да се запознаят с експонатите, намерени при теренните археологически проучвания на обекта.



Изнесените учебни часове по «История и цивилизация» в Историческия музей се провеждат след подписано споразумение за сътрудничество между Профилирана математическа гимназия «Баба Тонка» и Регионален исторически музей – Русе. Документът регламентира провеждането на шест тематични занятия с ученици от пети и шести клас.

Продължителността на обучителните модули е 45 мин. и включва темите „Музеят – съкровищница, музеят – разказ, музеят – медия“, „Как да разпознаваме и четем римски монети“, „Дунавският Лимес в Североизточна България“, „Българските букви и цифри“, „Средновековни крепости в България, Червен – съставяне на електронно досие на обектите“, „Антични игри и играчки – уъркшоп за възпроизвеждане на игри с 3D принтер“. В часовете се използват  учебни помагала на музея „По Дунавския Лимес“ и Археологическа тетрадка.


В категории: Новини , Духовни средища , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки