„Споменик-Заветник" събира паметта за предците ни в тетрадки и родословно дърво


„Споменик-Заветник" събира паметта за предците ни в тетрадки и родословно дърво
12 Януари 2018, Петък


Не съществува по-интересна приказка от тази на собствения ви род, казват създателите му

Автор: Яна Славянска

Всичко започва с едно детско любопитство. Дъщерята на Радост и Александър Кръстеви пита веднъж майка си как са се запознали нейните баба и дядо и каква е била майката на баба й.

Обикновени въпроси, на които обаче често родителите не знаят как да отговорят, просто защото им е известно много малко за предците им и техния род.
 

„Как така не знаеш, нали са ти родители! Не си ли ги питала?! Не ти ли е било интересно!? Аз като имам деца всичко ще им разкажа!” - зарича се малкото момиче, изумено, че майка му не може да каже нищо по въпроса.

Кои са те, от къде идват, каква е историята им, какво са направили през живота си... Все сведения, които трябва да пази семейната ни памет.

Често намираме снимки на близки наши роднини в старите албуми, но това, което знаем за тези хора, освен имената им - в най-добрия случай, е много малко и фрагментирано.

Да знаеш своята кръв, да знаеш откъде тръгва коренът ти - това е едно безценно богатство, което не само трябва да се къта като свещено, но и да се предава от поколение на поколение като най-святата фамилна реликва!

Затова и Радост и Александър Кръстеви са намерили начин да улеснят всеки, решил да съхрани во веки родовата си памет. Те са създали нещо уникално - т.нар. „Споменик-Заветник", който може да побере всичко за рода ни в пет тетрадки. Един разказ в снимки и думи...

Комплектът, побран в гравирана дървена кутия, съдържа красива бланка с родословно дърво, което всеки трябва сам да попълни; и дизайнерски тетрадки, озаглавени: „Аз, майка и татко", „Дядо и баба по майчина линия", „Дядо и баба по бащина линия" и „Децата ми".

„Тръгнах по следата, за да оставя следа. И ще направя така, че детето ми да помни що е „корен" и да разкаже на децата си! Уверявам ви, не съществува по-интересна приказка от тази на собствения ви род! Намерете я! Приключението си струва!" - казват създателите на „Споменик-Заветник".
В категории: Новини , Епопея на забравените , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки