Безплатни прегледи за туберколоза в цялата страна до 15 декември


Безплатни прегледи за туберколоза в цялата страна до 15 декември
11 Декември 2017, Понеделник


Кампанията се провежда за четвърти път в България и е под егидата на здравното министерство

Автор: Десант

От днес, 11 декември, до 15 декември в цялата страна ще се провеждат безплатни прегледиза туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза, в рамките на кампанията "Дни на отворените врати".

Тя се провежда за четвърти път у нас, в рамките на инициативата "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" (2015-2018) към Министерството на здравеопазването.

Финансирането за нея идва от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Прегледи са организирани във всички областни градове. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на третата кампания за 2017 г., която се проведе през месец септември, анкетирани за туберкулоза са 3 079 лица. От тях в риск от туберкулоза са 1 738, на които са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания.

Открити са 34-ма пациенти с туберкулоза и 72-ма с латентна туберкулозна инфекция.

На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

Най-много хора са преминали през кабинетите в МБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, СБАЛПФЗ - Бургас, СБАЛПФЗ - Пазарджик, МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, МБАЛ - Силистра и СБАЛПФЗ - Враца.

От началото на 2017 г. са анкетирани за туберкулоза 9 574 лица, а на 5873 души с риск за туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 97 пациенти с туберкулоза, които са започнали лечение, и 445 лица с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат химиопрофилактика.

По време на проведените за периода между 2009 г. и септември 2017 г. "Седмици на отворени врати" анкетираните за туберкулоза са 99 691.

Броят на лицата, диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение, е 1 099. Други 3 906 души са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините кампанията е доказала своята ефективност, както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки