Акад. Иван Юхновски предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“


Акад. Иван Юхновски предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
18 Октомври 2017, Сряда


Идеята е инициирана от председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски

Автор: Силвия Горанова

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои акад. Иван Юхновски с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за неговите значими заслуги в областта на образованието и науката и по случай 80-годишнината му.

Предложението е инициирано от председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Научните интереси и основните приноси на акад. Юхновски са в областта на инфрачервената спектроскопия и квантовата химия. Той изследва корелациите между електронния и пространствен строеж на органичните съединения и техните инфрачервени спектрални характеристики.

Занимава се и с редица научно-приложни изследвания в областта на галваниката.

Открива и внедрява в производство десетки технологии
, свързани със създаването на серия високопроизводителни и екологични добавки за основните процеси на галваничното помедняване и поцинковане с масово използване, особено в автомобилостроенето, микроелектрониката и за подготовката на метални повърхности.

В продължение на 24 години води първия за България курс от лекции по „Физични методи в органичната химия“ в Химическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Впоследствие пише и първия учебник по тази дисциплина.

Акад. Юхновски е автор и съавтор на над 160 публикации, както и на редица изобретения и патенти. Вписан е в „Златната книга на българските изобретатели“ на Патентното ведомство през 1999 г.

Почетен доктор е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Химикотехнологичния и металургичен университет и на Националния университет „В. Н. Каразин“, гр. Харков, Украйна.

Акад. Юхновски е действителен член на Европейската академия на науките, изкуствата и литературата в Париж и на Обществото „Лайбниц“ в Берлин. Експерт е на Нобеловия комитет по химия.

През 2017 г. беше учредена наградата „За изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името и с финансовата подкрепа на акад. Иван Юхновски.


В категории: Добри Вести , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки