Как една снимка с Доналд Тръмп прослави наш скулптор в САЩ


Как една снимка с Доналд Тръмп прослави наш скулптор в САЩ
Снимки: troyan21.com
14 Октомври 2017, Събота


Творбите на Евгени Воденичаров са използвани в редица блокбъстъри на компанията „Дисни“ и други холивудски продукции

Автор: Десант

Възпитаник на троянското Художествено училище (преди СХУПИ, сега НУПИ „Проф. Венко Колев“) се „забърка“ в любопитна арт история в САЩ. Името му е Евгени Воденичаров, завършва СХУПИ през 1985 г., след това скулптура във Великотърновския университет, а през 1994 г., когато футболистите ни станаха четвърти в света, заминава със зелена карта за Страната на неограничените възможности. Оттогава – вече почти четвърт век, гради успешна кариера и трупа слава на американския континент.

Историята на този наш преуспял сънародник разказва троянският сайт troyan21.com.

Днес Евгени е един от 55-мата скулптори, имащи право да работят за филмови продукции в Холивуд, което само по себе си е голямо признание. Негови творби могат да се видят в редица блокбъстъри на компанията „Дисни“ и други холивудски продукции.

Българинът е автор е на най-голямата статуяна холивудската звезда Марлене Дитрих в САЩ, която е висока 9 метра. Няколко казина в Лас Вегас са украсени с негови творби, също и къщата за партита на боксовата легенда Майк Тайсън. 

Евгени участва в благотворителна изложба в престижна галерия в Ню Йорк. Негова пластика впечатлява мастит щатски бизнесмен, милиардер, който обаче иска сериозна отстъпка от цената – 50%. Нашенецът се съгласява, но при условие, че се снима заедно с купувача.

Речено-сторено. Сделката е сключена, а пинтилъкът на богаташа носи огромна печалба на българина – след като на следващия ден медиите публикуват снимката, благотворителната разпродажба тръгва със страшно темпо, като за часове всичко е разпродадено и сумата за благотворителната кауза набъбва сериозно.

Приичината за зашеметяващия успех е личността на пинтията, който спазарява на половин цена скулптурата на българина - това е... настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, а случката в галерията се развива непосредствено преди кандидатирането му за държавен глава.



„Евгени е много земен човек. Преди две седмици бе в Троян и дойде в училището, често си идва в България и редовно се отбива при нас“, споделя пред troyan21.com известният преподавател по рисуване в НУПИ „Проф. Венко Колев“ Владо Киров, който е бил учител и на нашия сънародник, впечатлил с таланта си самия Доналд Тръмп.


В категории: Репортажи , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки