Водохранилището на средновековния замък в Русокастро било със сводеста конструкция и на два етажа


Водохранилището на средновековния замък в Русокастро било със сводеста конструкция и на два етажа
Снимки: РИМ-Бургас
13 Октомври 2017, Петък


Археозоолог ще изследва откритите в цитаделата животински кости, за да установи месо от какви животни са консумирали средновековните българи и византийци

Автор: Десант

В последните дни от тазгодишните проучвания на крепостта Русокастро бургаските археолози откриха водохранилището на средновековния замък. То е изградено в югоизточния ъгъл на цитаделата. Има неправилна форма с дължина 15 м от запад и 12 м от изток, с ширина 8 м, а северозападният му ъгъл е оформен дъговидно.

В средата на водохранилището, в линия север-юг, са иззидани два масивни каменни стълба. Съоръжението е било покрито със сводова конструкция, огромни късове от която са пропаднали във вътрешността му. През 2018 г. се предвижда тежките отломки да бъдат извадени с кран.

Вместимостта на водохранилището е най-малко 300 кубични метра. То е защитавано от мощните южна и източна стена на замъка с ширина 2.5 м, както и от голяма бойна кръгла кула с диаметър 7 м. Имало е и втори етаж, към който води четиристъпално стълбище.



Стените на това монументално съоръжение са внимателно измазани с дебела хидрофобна (водонепроницаема) хоросанова замазка. Тя е с плътен розов цвят, защото в нея има прибавено голямо количество смляна изпечена керамика, която всъщност осигурява непромокаемост.

Разкопките на крепостта Русокастро са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей-Бургас, а финансирането е осигурено от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Национален исторически музей.

Предстои обработка на керамичния материал, анализ на монетните находки и изследване на откритите животински кости от археозоолог. Тези тестове ще са особено любопитни, понеже от тях ще стане ясно месо от какви животни са консумирали средновековните българи и византийци през XIII-XIV в.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки