За поредната експедиция до Антарктида нашите полярници ще пътуват с... платноходка


За поредната експедиция до Антарктида нашите полярници ще пътуват с... платноходка
Снимка: Български антарктически институт
12 Октомври 2017, Четвъртък


За първи път те ще работят по Национална полярна програма, приета от правителството

Автор: Десант

Предстои първата експедиция до Антарктида, която ще работи по Националната полярна програма, приета с решение на Министерски съвет. Иначе тя ще е 26-та поред, откакто се правят проучвания от българи на Ледения континент.

По думите на директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев нашите полярници ще изпълняват там задача, възложена им от правителството. Към нашата антарктическа база ще потеглят геолози, геофизици и биолози, които ще работят по проекти заедно с техни чуждестранни колеги.

В същото време нашите полярници тази година срещат много трудности с транспорта, тъй като България няма собствена логистика и разчита да стигне до остров Ливингстън, където се намира полярната ни база, с кораби на други държави.

"Ние вече четвърт век получаваме безкористната помощ на испанците, които са ни съседи по база на Антарктида и имат научно-изследователски кораби. Но тази година има проблем с техния основен кораб "Есперидес“, с който бяхме си начертали график през декември да стигнем до базата и да я открием за научни изследвания през новия полярен сезон, но се получи така, че корабът ще стигне чак януари“, уточнява проф. Пимпирев.

Най вероятно нашите изследователи ще използват бразилските военни самолети „Херкулес“, за да стигнат до остров Кинг Джордж. Буквално преди дни те са успели да се свържат с един австралийски кораб, който по същество представлява ветроходна яхта, за да ги закара до Ливингстън.

Тя може да вози само 9 души и стига до Антарктида на платна. Това е доста рисковано, но ако не се намери никакъв друг начин, ще се наложиш нашите полярници да се доберат до базата с тази платноходка, при това и на доста висока цена.

България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент, отбелязва още директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев за "Фокус“. По думите му Антарктида е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти.

Той уточнява пред медията, че българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро.

"Освен това е доказано, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, допълва проф. Пимпирев.

В момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.

"Континентът Антарктида е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, изтъква проф. Пимпирев.


В категории: Новини , Репортажи , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки