Кучешка глава, изваяна от природата в скала, пази Маслен нос


Кучешка глава, изваяна от природата в скала, пази Маслен нос
Снимка: Авторът
03 Октомври 2017, Вторник


Застиналото в камъка изображение трудно може да се види от утъпканите пътеки 

Автор: Диана Славчева

Легенди разказват как някога край величествените скали недалеч от Приморско са се разбивали гемиите, превозващи зехтин, та разлятата мазнина хубаво омазала удивителните фиорди, накъдрили бреговата ивица в причудлив контур.

Нарекли вдадената в морето огромна монолитна скала Маслен нос. Турците му викали Зейтин борун. 

По вкаменения му силует, дело на вихрилата се тук в праисторически времена вулканична активност,  още личи как се е диплила и застивала лавата. И като артистичен скулптор майката природа е изваяла от една скала причудлива фигура, наподобяваща глава на куче. Поне на такава я оприличихме ние. 

В интерес на истината, кракът на пътешественикът почти не може да стъпи на самия Маслен нос, тъй като той е окупиран от военен обект и там пиле не може да прехвръкне. Но пък по знани и незнайни пътечки може да се заобиколи отстрани.

И тъкмо от една тясна просека, провираща се край оградата на научноизследователската база на Института по океанология при БАН, може да се зърне скалното образувание с кучешката глава. 

Няма да го намерите в туристическите справочници. Нито пък някаква указателна табела ще ви го посочи. Просто е въпрос на късмет и пионерски дух да се открие. 

Но пък търсенето му си заслужава. 


В категории: Забележителности , Туристически обекти

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ваня Димитрова
27.07.2020 22:54:22
0
0
Уникално място! Наблюдава се от корабче, което тръгва от Приморско и срещу скромните 20лв. ви отвежда и до Тюленовата пещера. Ако ви споходи и късметът може да наблюдавате и делфини, който игриво подскачат около корабчето, А самият Маслен нос в зависимост от мястото на наблюдение и въображението ви има много различни причудливи форми. Погледнат от северната му част е лъвска глава.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки