Медицинско чудо! Клиника в Пловдив лекува успешно рака на простатата с иновативна технология


Медицинско чудо! Клиника в Пловдив лекува успешно рака на простатата с иновативна технология
Снимка: Архив „Медикус алфа“
31 Август 2017, Четвъртък


Лечебното заведение разполага с последно поколение високоинтензивен ултразвук "Хайфу" за отстраняване на жлезата и ХистоСкенинг ТТ за ранна диагностика на коварната болест

Автор: Десант

Пловдивската клиника „Медикус алфа“ е единственото лечебно заведение в България, където ракът на простата може да се лекува неоперативно с високочестотен фокусиран ултразвук. Екипът на здравното заведение има седемгодишен опит при над 100 пациенти в приложението на тази терапия. Тези дни с с високоинтензивен ултразвук HIFU (Хайфу) - вече с трето поколение роботизиран апарат за фокална терапия, бяха излекувани поредните двама страдащи от това коварно заболяване.

„Роботизираният апарат функционира чрез специален трансдюсер, който достига до жлезата трансректално, без да е необходимо да се правят разрези. Простатната жлеза се унищожава от фокусираното ултразвуково лъчение, което нагрява тъканите, включително и тумора, до 105 градуса, и ги унищожава милиметър по милиметър“, обяснява д-р Рангел Старев, водещ уролог по HIFU-програмата на клиниката.

Той обаче предупреждава, че пациентите трябва да са в ранен стадий на заболяването, до определени стойности на простатно-специфичен антиген (PSA) и хистологична оценка на карцинома по Глисън.

В това отношение отново единствени в България пловдивската клиника има предимството да работи с най-сигурната биопсия на простата ХистоСкенинг ТТ. Това е технология, която чрез специален софтуер открива изменените тъкани в жлезата и уточнява местоположението и стадия на простатния карцином, дори в най-ранен стадий (ин ситу).

При наличие на медицински показания, новото поколение апаратура за HIFU (High Intensive Focused Ultrasound) позволява простатната жлеза да се третира фокално, само в зоната на тумора, или да се отстрани частично, което още повече подобрява сигурността на лечението и качеството на живот на пациентите.

Иновативната технология за лечение на рак в простатната жлеза работи чрез частична или пълна деструкция  (разрушаване) на жлезата, което води до отстраняването й по неоперативен път. Прилага се активно в световен мащаб при простатен карцином вече повече от десет години, и данните сочат, че ефективността на терапията е напълно сравнима, а напоследък  и превъзхожда с резултатите си оперативните методи за радикално отстраняване на простатата – чрез миниинвазивна или отворена хирургия.

В същото време лечението чрез  високоинтензивен, фокусиран ултразвук има значителни предимства за пациента, като минимизира риска от постоперативна инконтиненция (изпускане на урина) до по-малко от 5%, срещу 50% при оперативните методи и запазва еректилната функция, която се губи при над 50% от пациентите, лекувани оперативно. 

Болничният престой при прилагането на този метод е кратък – от 2 до 4 дни, а възстановяването протича бързо, като пациентът може да се раздвижи до 2 часа след процедурата, а пълното възстановяване на работоспособността се постига в рамките на седмица.

„Технологията HIFU за лечение на простатен карцином тепърва ще набира скорост, след като вече е възприета за стандартно лечение в САЩ и Европа“, категоричен е д-р Аурел Йовицу, водещ специалист от  фирмата-производител на апаратурата, при инсталиране на  последното, трето поколение на апарата Sonablate 500, който замени досега функциониращия в клиника „Медикус алфа“.В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки