Един несбъднат юбилей - днес Валентин Фъртунов щеше да навърши 60 години


Един несбъднат юбилей - днес Валентин Фъртунов щеше да навърши 60 години
15 Август 2017, Вторник


Той беше от онази порода човеци, която е на изчезване. От една страна истински български мъж, от друга – с душа на дете, каза за него Валери Симеонов

Автор: Десант

Днес, в деня, в който почитаме успението на Божията майка, трябваше да навърши 60 години един човек, който без време си отиде от този свят – водещият на предаването на телевизия СКАТ „10-та степен по Рихтер“, общинският съветник в Бургас, геополитическият наблюдтел на „Десант“ Валентин Фъртунов.

Той обичаше живота. Обичаше хората. И анализирайки света около нас, предричаше без грешка накъде ще върви. Носеше в себе си пророчеството на мъдрите, което днес ни липсва. Уви!

Той беше от онази порода човеци, която е на изчезване. От една страна истински български мъж, от друга – с душа на дете, каза за него Валери Симеонов.

Валентин Фъртунов е роден на 15 август 1957 г. в Бургас. Възпитаник е на Английската езикова гимназия в града, а висшето си образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски“.

До 1990 г. работи като кореспондент на вестник "Народна младеж". Има над четири хиляди журналистически публикации включително във вестниците "Антени", "Земеделско знаме", "Учителско дело", "Горско дело", "Полет" и списанията "Общество и право", "Отечество", "Криле" и други. Пише злободневни теми по геополитически въпроси от първия брой на националния опозиционен в. „Десант”.

През 1990 г., в съдружие с поета Николай Искъров, основава издателство „Делфин прес“, добило особена популярност с поредицата си „Световни речници и енциклопедии” в областта на финансите, маркетинга, мениджмънта, търговското право, банковото и застрахователно дело — над трийсет тома, покриващи повече от петдесет хиляди термина в областта на икономиката, с което се поставя началото на новия български бизнес език. Издателството публикува и редица западни автори като Джон льо Каре, Джефри Арчър, Доминик Дън, Рекс Стаут, Харолд Робинс, д-р Алекс Комфърт и други.

През 2005 г. излиза неговият високотехнологичен геополитически трилър „Операция Vox Dei“, а малко след това и романът „Бастет“. Двете книги се вписват в новия за българската литература жанр на трилъра. Неговите романи имат категорична социална ангажираност и запомнящи се герои при шеметно темпо на повествование и невероятна наситеност с драматични конфликти.

За него Рубен Лазарев пише във вестник „Култура”: "За евентуалния успех на българска книга извън България ще спомена „Операция Vox Dei“ и „Бастет“ на Валентин Фъртунов. Ако има в България автор на трилъри, които биха пожънали успех на международна сцена, то смятам него за такъв...  Писане между Гришам и Балдачи!".

В края на 2007 г. авторът ненадейно сменя жанра и издава „Мистерия по Рождество” - една класическа мистерия, но сериозно подплатена и със социална гротеска.

До неочакваната си кончина Валентин Фъртунов подготвяше за печат следващия си роман, който щеше да се казва „Афтършейвът на дявола”. Времето не му стигна... А толкова още можеше да даде на света!


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки