Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота


Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота
20 Юли 2017, Четвъртък


Илинден е най-големият летен празник

Автор: Десант

На 20 юли Православната църква почита паметта на св. пророк Илия - един от най-великите старозаветни праведници и могъщ изобличител на езичеството.

Денят на свети Илия е сред най-почитаните от българския народ празници, по-известен като Илинден. Пророкът е патрон на много български православни храмове, намиращи се най-вече в Югозападна България.

Според народните вярвания той е покровител на светкавиците и гръмотевиците, пази реколтата на стопаните от пожари, носи дъжд и влага и закриля живота. Заради това нашият народ често го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.
На Илинден селските стопани правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като св. Илия се смята за техен покровител.

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин, Лило.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки