Внимание! У нас се продават опасни бисквити с акриламид


Внимание! У нас се продават опасни бисквити с акриламид
11 Юли 2017, Вторник


Знае се само, че те са с произход от Белгия и са с аромат на ябълка

Автор: Десант

Опасното за здравето вещество акриламид е открито в мистериозни белгийски бисквити, които се продават и на българския пазар, алармира Европейска система за бързо оповестяване за опасни храни (RASFF), цитирана от OFFNews.

Медията обаче отбелязва, че съобщението е още от 6 юли, но и до днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) мълчи за него.

Тъй като чрез европейската система не се оповестяват търговските наименования на опасните продукти и това може да се случи само на местно ниво, от OFFNews са изпратили запитване до БАБХ какво е името на бисквитите, от колко време се разпространяват у нас и в кои магазини или вериги магазини; но до момента отговор на тези въпроси няма. 

От известието на RASFF става ясно само, че страната на произход е Белгия, че бисквитите са с аромат на ябълка и че съдържанието на акриламид в тях е високо, като опасността е определена като „сериозна".
Освен в България и Белгия продуктът е продаван във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ.

Акриламидът е класифициран в САЩ като изключително опасен, защото се счита за потенциален канцерогенен. Установено е, че може да порази нервната система на човека и да причини раздразнения на кожата, които да доведат до кожен рак.

Веществото се получава при пържене на въглехидрати, например картофи.

От справката на RASFF се вижда, че в изброените засегнати страни действия за изтегляне от пазара на партидата с опасни бисквити има предприети единствено в Унгария.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки