След Хасково: Наличие на уран и във водата в Първомай!


След Хасково: Наличие на уран и във водата в Първомай!
Снимка: бТВ
18 Април 2017, Вторник


Апелативна прокуратура в Пловдив възложи проверка, която да определи степента на  замърсяване на почвата и подземните води

Автор: Силвия Горанова

Районна прокуратура-Първомай се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в част от кварталите на гр. Първомай и няколко околни села.

Проверката е възложена на РУ на МВР-Първомай и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

По време на инспекцията ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на гр. Първомай и няколко околни села, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен и започва да тече от 18 април, съобщиха от пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Наличие на уран бе открито и във водата в Хасково. В момента там върви изследване и на деветте помпени станции, които захранват града с питейна вода. То ще бъде извършено в акредитирана лаборатория на РИОСВ – Хасково, а нивата на радиация ще се проверяват в София.

Питейната вода в Хасково към настоящия момент се осигурява от 12 водоноски. Хасково и Първомай се намират в близост до находища на уран, експлоатирани по време на тоталитарния режим.

Добивът на уран в България продължава от 1945 до 1992 г. по инициатива на Съветския съюз. Първата мина е в Бухово. Уранът от нея е използван за гориво в първия съветски ядрен реактор.

През 1988 г. в България работят 47 уранови мини, а добивът от тях представлява 1.5% от световния добив. През 1992 г. това производство е обявено за икономически неизгодно и е преустановено.


В категории: Новини , Общини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки