Пловдив пред обявяване на епидемия от морбили


Пловдив пред обявяване на епидемия от морбили
Снимка: Глас
11 Април 2017, Вторник


Болните от дребна шарка в областта вече станаха 42 души. Най-тревожното е, че те са жители на 9 пловдивски общини

Автор: Десант

7 нови случая на морбили са регистрирани в понеделник. С тях броят на заболелите от дребна шарка в областта в периода от 17 март до 10 април вече нарасна на 42 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив.

Новоприетите в понеделник в Инфекциозна клиника на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив са 3 деца от Столипиново – момиче на 4 години, момче на 11 месеца и бебе на 7 месеца, момче на 1 година от Стамболийски, момиче на 1 г. и 4 месеца от Кричим, момиче на 1 г. и 3 месеца от Садово и 9-месечно бебе от Калояново.

Нито едно от децата не е било имунизирано и не е имало контакт с други болни, уточниха от РЗИ-Пловдив.

До момента лабораторно потвърдените случаи са 21, 2 са отрицателни, 1 е с променена диагноза от морбили на рубеола, а за 18 все още се чакат резултати.

Най-тревожното е, че поразените от морбили са жители на 9 общини и в областта вече замирисва на епидемия.

21 от случаите на зараза са в Пловдив и почти изцяло те са от циганския квартал „Столипиново“. Останалите огнища на заразата в региона са в общините Садово – 6 случая, „Родопи“ – 4, Раковски и Стамболийски – по 3, Кричим – 2, „Марица“, Брезово и Калояново – по 1. 33 от заболелите са деца под 4 години, като 16 от тях са бебета под една годинка, пише „Труд“.

Заразата от тях обаче се е пренесла и върху техните неимунизирани майки, бащи и дори баби и дядовци. Поразени от дребна шарка са и хора на възраст между 45 и 55 години, въпреки че по предписание на РЗИ-Пловдив през последните 3 седмици са били имунизирани 110 лица.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки