Богата програма за Европейските дни на художествените занаяти


Богата програма за  Европейските дни на художествените занаяти
20 Март 2017, Понеделник


В "Етъра" ще работи ателие за рисуване върху... бръшлян, а в Боженци ще учат посетителите в майсторстовото на издухване и украсяване на стъклени играчки

Автор: Десант

От 2006 г. по инициатива на Националния институт за художествени занаяти на Франция на Стария континент се провеждат Европейски дни на художествените занаяти. България се включва в инициативата за трета поредна година, като сега  местните власти, музеи, училища за приложни изкуства и занаятчии щше обединят усилията си по темата „Да изковем връзки”.

За популяризиране на разнообразието от занаяти и насърчаване на контактите на майсторите с партньори от различни сфери (културна, социална, икономическа) са избрани дните 31 март, 1 и 2 април. В нашата страна инициативата се координира от РСО „Централна Стара планина”.

Многобройните паралелни събития, които ще се проведат тогава в нашата страна, ще насочат вниманието на участниците и широката публика към онези компоненти на традиционните и на съвременните занаяти, които ни сближават и обединяват.

Така например Архитектурно-възрожденски комплекс „Дандолови къщи” в Севлиево ще отвори в последния мартенски ден своите врати за изложба на плетива от фонда на градския Исторически музей, за ателие по керамика и демонстрации на дърворезба, както и за плетене на една и пет куки.

Поканата от Дряново е за 1 април, когато на пешеходната зона ще се проведат майсторски ателиета по дърворезба, иконопис и изработка на сувенири. Експозиция от занаятчийски вещи и пособия ще разкаже своята история със съдействието на училищните клубове „Млад родолюбец” и „Опознай България”.

В първия ден на април и градският площад в Тетевен ще бъде пъстър и оживен. Демонстрациите на изработване на накити, изделия от кожа и ковано желязо, бродиране, плетене и художествена обработка на дърво ще бъдат съпътствани от базар на творби от местни майстори и богата фолклорна програма.

Събитията на 1 и 2 април, които ще се проведат на територията на габровските музеи ЕМО „Етър“ и МАИР „Боженци“, ще бъдат гарантирано вдъхновяващи и интересни, съобщават регионалните медии. В „Етъра” са решили в този период да „изковат връзки” между традиционните занаяти и съвременния дизайн, да обединят различните поколения и да покажат, че заедно сме по-креативни и можем повече.

В Център „Българка” на комплекса ученици от националните училища по приложни изкуства в Трявна и Троян ще обучават деца и възрастни по иконопис, дърворезба и грънчарство. Тук ще могат да се изработват изделия от плъсти и да се рисува върху... бръшлян.

В изложбената зала на Старо школо на втория музей - МАИР „Боженци”, пък се организират демонстрации и ателиета по ръчно изработване на циментови плочки, издухване и украсяване на стъклени играчки, грънчарство и съвременно кошничарство с еко материали.

Елена ще посрещне за втори път Европейските дни на художествените занаяти с Фестивала на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“, който ще протече в първите два дни на април. На форума, заедно с песните, танците, арт инсталациите и уроците по латино танци и изобразително изкуство, зрителите ще могат да се насладят и на разположените в близост занаятчийски кътове, където освен готовите изделия ще могат да се видят и демонстрации на дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетива.

Туристическият дом ще се превърне пък в работилница за захарни и хлебни изделия.


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки