Книга разкрива тайните на змейовете и "вулята" на Еркеч


Книга разкрива тайните на змейовете и "вулята" на Еркеч
16 Март 2017, Четвъртък


Жителите на самобитното населено място са побългарили и основали над 58 села в Североизточна България

Автор: Десант

Поморийското село Козичино, по-известно със старото си име Еркеч, е уникално населено място, където още се пазят живи автентични обичаи и традиции на страробългарсакта култура.

Разположено на границата между Бургаска и Варненска област, то вписва името си в нашата многовековна история с една огромна заслуга на еркечани - те са побългарили и основали над 58 села в Североизточна България.

В поредната си книга, посветена на древното село - "Притезки от вулята на Еркеч", неговият неуморен изследовател проф. Петър Куцаров, д.и.н. ще разкрие пред любознателните читатели за какво си говорят еркечани, когато седнат на чаша ракия в местната кръчма, каква е връзката на тукашното население със змейовете, каква е връзката им с българските канове, що значи притезки, вуля и еркечко миро, както и още много други знайни и незнайни тайни за песните, традициите и бита на самобитното българско поселение.

Книгата ще бъде представена в Бургас на 5 април в културен център „Морско Казино“, а на следващия ден ще направи премиера в Поморие и в самото село Козичино, а на 7 април авторът ще гостува в несебърското читалище.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки