Търсят се нови пет дестинации в областта на културния туризъм


Търсят се нови пет дестинации в областта на културния туризъм
15 Март 2017, Сряда


Те ще са част от ЕДЕН мрежа на най-добрите европейски модели на устойчиво развитие на туризма за целия Европейски съюз

Автор: Десант

Министерство на туризма започва изпълнението на проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”.

ЕДЕН е мрежа на най-добрите европейски дестинации, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма за целия Европейски съюз. Проектът е одобрен за финансиране по поканата за набиране на предложения „Най-добри европейски ЕДЕН дестинации – селекция 2016“. Договарящ орган е Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия, информират от туристическото ведомство. 

Общата стойност на проектното предложение е 46 890,00 евро (91 709,00 лв.), като средствата се осигуряват по равно между Европейската комисия и Министерството на туризма – по 23 445,00 евро (45 854,00 лв.). Продължителността на проекта е 10 месеца и той ще се изпълнява до края на 2017 г.

Целта му е да се привлече вниманието и да се промотират малко познати/нововъзникващи български туристически дестинации на тема „културен туризъм”. Става въпрос за тези, които предлагат специфична форма на туризъм въз основа на техните местни материални културни активи (т.е. културно-историческо наследство или съвременната култура, като традиционните исторически или археологически паметници/обекти, промишлени обекти, музеи, театри, галерии, съвременните архитектурни обекти, модерни градски квартали, „етнически джобове“ на градове).

В изпълнение на проекта, през 2017 г. ще бъдат избрани нови малко познати пет ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм в България. За тази цел ще се разработи пакет документи за кандидатстване, който ще съдържа изисквания и критерии към потенциалните кандидати за избор на най-добри малко познати ЕДЕН дестинации в страната за културен туризъм, наръчник за попълване на пакета с документи, формуляр за кандидатстване и други необходими документи за участие в конкурса.

Допълнителна информация за процедурата ще бъде публикувана в периода април -май 2017 г. на интернет страницата на Министерство на туризма и на интернет страницата на ЕДЕН мрежата в България.

След оценка на подадените предложения ще се определят петте нови ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм – един победител и четири дестинации подгласници. На петте избрани дестинации ще бъде извършено професионално фотозаснемане и те ще бъдат промотирани в специално изготвени брошури.

В края на 2017 г. ще се проведе и официална церемония по награждаване на избраните дестинации. Те ще бъдат включени в националната ЕДЕН мрежа в България и ще станат част от европейската мрежа. 

Досегашните ЕДЕН дестинации в България са 12 на брой. Те са избрани в рамките на три национални конкурса за отлична туристическа дестинация по темите: културен туризъм, защитени територии и воден туризъм. Това са: Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, природен парк „Странджа“, Кърджали, Казанлък, Белица, Сандански, Сапарева баня и Кюстендил.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки