Глаукомата – „тихият убиец”. Как да разберем дали сме засегнати?


Глаукомата – „тихият убиец”. Как да разберем дали сме засегнати?
12 Март 2017, Неделя


Между 70 000 и 80 000 души в България страдат от очното заболяване, но само половината от тях знаят, че са засегнати от него и се лекуват

Автор: Светлана Николова

Наричат глаукомата "тихият убиец", защото при ранния ѝ стадий няма симптоми и хората не усещат нищо. А когато болестта напредне и зрението се влоши - лечението вече не е толкова ефективно. Как все пак да се ориентираме, че нещо с очите ни не е наред и ни грози глаукома?

Един от основните симптоми е честата смяна на очилата. Появяват се цветни кръгове около лампите, замъгляване на зрението сутрин и подобряване следобед, чувството за чуждо тяло в очите, обяснява пред БНТ офталмологът д-р Веселин Даскалов.

В напреднал стадий глаукомата е една от водещите причини за трайна загуба на зрението и необратима слепота. Затова ранното й откриване е изключително важно.

Между 70 000 и 80 000 души в България страдат от очното заболяване, като само половината от тях знаят, че са засегнати от него и се лекуват.

В тази връзка и по повод Световната седмица за борба с глаукомата, в много български градове ще има безплатни прегледи за глаукома през следващите 10 дни.

Очните лекари препоръчват, особено на хората след 50 години, задължително да извършват поне веднъж годишно профилактично изследване на зрението си и измерване на очното налягане.

Ето няколко места, на които можете да се прегледате безплатно:

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив, от 13 до 31 март.

В кампанията се включват още и Клиниката по очни болести при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, Глаукомният кабинет на 4-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска”, екипът на Очно отделение в болница „Тракия” в Стара Загора, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, както и много други здравни заведения.

За прегледите не е необходимо направление от личен лекар. Достъпът до специалистите е свободен в рамките на Световната седмица, която официално започва на 13 март. Но е препоръчително желаещите да проучат предварително къде ще има такива прегледи в техния град и да си запишат час.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки