Другото лице на Нагорни Карабах


Другото лице на Нагорни Карабах
Снимки: Кеворк и Степан Дадурян
23 Февруари 2017, Четвъртък


Автономната област, в която преди дни се проведе референдум за отделянето й от Азербайджан, къта множество арменски светини и емблематични християнски храмове

Автор: Дина Харизанова

Както вече съобщихме, на провелия се в Нагорни Карабах референдум за отделяне на автономната област от Азербайджан като международни наблюдатели присъстваха представители на „Национален фронт за спасение на България“, водени от лидера на партията, която е основна част на коалицията „Обединени патриоти“ - Валери Симеонов.

С нашата делегация пътуваха и репортерът Кеворк Дадурян и операторът Степан Дадурян – двама братя, чийто род е с арменски корени. Те заснеха документален филм за телевизия СКАТ, представящ и няколко от светите за арменците места, които успя да посети българската делегация при пътуването си до Нагорни Карабах, като предоставиха част от кадрите и на „Десант“.

Една от знаковите светини е най-големият религиозен комплекс в Европа – Ечмиадзин, който се намира недалеч от арменската столица Ереван. Това е първият за Армения християнски храм. Името му в превод означава „Слязъл е Единородният".



Легендите разказват, че в столицата на новопокръстена Армения – Вагаршапат, решили да съградят  първия християнски храм. Св. Григорий Просветител не искал изборът на мястото да бъде случаен и започнал горещо да се моли на Бога да му открие къде да бъде издигната църквата. По време на една от молитвите той съзрял как самият Иисус Христос слиза от небето и със златен чук му посочва мястото. Там именно бил съграден „Ечмиадзин" – на мястото, благословено от Спасителя. 

Храмът започва да се гради през 303 г. - само две години, след като арменците приемат християнството, което става през 301 г.



Постепенно в околностите му започнали да се появяват и други църкви. През VII в. недалеч от него са построени манастирите в чест на първите арменски светици мъченици Гаяне и Рипсиме. Малко известен факт е, че на една от тях е била кръстена и майката на българския цар Самуил, която е византийска аристократка от арменски произход - побългареното име Рипсимия всъщност е арменското Рипсиме. 

Днес в „Ечмиадзин" и музея към него се съхраняват икони, мощи и ценности от древността, които нагледно показват защо Армения е наричана люлката на християнството. Неслучайно именно Ечмиадзин е най-голямото духовно средище на арменците. Именно този религиозен комплекс се явява седалището на т.нар. католигос – патриарха на всички арменци.

Делегацията от България посети и уникалния скален манастир Гехард, който е скътан на 1700 м надморска височина, в диплите на каньона на река Гохт.



В превод от арменски името на манастирския комплекс означава „Копие“. Названието му идва от стара притча, според която точно тук е донесено като реликва копието, с което римски войник пронизва разпънатия на кръста Христос.

Обителта е известна още и като „Пещерен манастир“.  През 923 г. той е ограбен и разрушен от арабските завоеватели. Възстановен е през ХІ-ХІІІ в. Последно е реставриран в периода  1968-1971 г.



С монасите от т.нар. "Пещерен манастир"

Друга забележителност, в която гости бяха патриотите от България, бе езическият храм в Гарни.

Останките на едноименната древна крепост и запазената църква в древногръцки стил са разположени над живописното ждрело на река Азат.

Укреплението е издигнато през ІІІ в. пр. Хр. Разрушено е от римляните и е възстановено от арменския цар Тирдат I през първи век от новото летоброене. Тогава в новата крепост е издигнат и храм на бога на слънцето Митра, чиято статуя е стояла във вътрешното помещение срещу входа.



Храмът на Митра

Сега в комплекса Гарни може да се видят руините на могъщата някога крепост, на дворцовия комплекс, на характерните римски бани и храма на Митра.



Част от останките от римските терми

Българската делегация посети и манастира „Гандзасар“ в близост до  селцето Ванк в Нагорни Карабах, който е обявен за паметник на културата.

Съгласно народните предания, тази света обител от лоното на Арменската апостолическа църква, е получила името си от планината, която местните наричали Гандзасар заради сребърните рудници в нея – на арменскси „гандз“ означава „съкровище“, а „сар“ - планина.



Край манастира „Гандзасар“

Българите се отбиха и при символа на Арменските планини, който се извисява на входа на Степанаркерт – столицата на Нагорни Карабах, който след референдума вече се нарича Арцах.

Момументът представлява стилизирани фигури на мъж и жена, които олицетворяват най-важното в арменското общество – семейството.




В категории: Пътеводител , Забележителности , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки