Забърдо се готви за отварянето на Банката за любовни пожелания


Забърдо се готви за отварянето на Банката за любовни пожелания
12 Февруари 2017, Неделя


Населеното място насред Родопите се готви за европейско село с най-много туристически атракции

Автор: Дина Харизанова

По идея на известния с нестандартните си хрумвания кмет на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков от 9 години в населеното място функционира Банка за любовни пожелания. Нестандартни са и нейните авоари - в нея се съират съкровените мечти на влюбените в селото.

Тя е във формата на сърце и е изписана с текстове от родопски песни, посветени на любовта.

Любовната кутия е монтирана на забърдовското колело, на което някога се събирали младите влюбени. Забърдовци твърдят, че именно то е прототипът на прословутото Виенско колело. Според местните поверия, който се качи на него - "няма развод и деца си има, и няма разделяне с мъжа си”,

Кутията с любовни послания се отваря на връх Деня на свети Валентин и обясненията в любов се четат публично, след което се лепят в специална Книга на влюбените, която се съхранява в кметството.

"През годините много туристи, посетили селото, са оставили посланията си в кутията. След време, когато отново дойдат при нас, могат да видят посланието, което са написали", коментира Черпоков.

В Деня на влюбените кметът на Забърдо подарява всяка година символи със сърце на всички жени в селото, независимо от възрастта им. "Любовта възраст няма, всеки обича някого“, категоричен е той. А тази година в аванс раздаде 152 хляба във формата на сърца по повод предстоящия празник на 14 февруари.

Сърцата са оцветени с червено цвекло, а вкусните пити са изработени от майстори, чиито пекарни се намират на Събота пазара в Пловдив. 



Забърдо се намира на 10 км от Забърдо се намира природният феномен Чудните мостове. Селището е много старо, като останките от тракийско селище и разрушената крепост Заград датират появата му към IV-V век. В околностите му се намира и много добре запазен до днес римски път. В близката пещера Челевещница пък са намерени скелет на пещерна мечка, броня на римски воин, както и неговото въоръжение.

Местният певчески състав нарича себе си "Евробаби" и имат самочувствие на истински европейки.

Неотдавна Забърдо се сдоби със "Символ на късмета" - триметрова светеща подкова с четирилистна детелина. Който иска да му върви през годината, поставя ръката си на цветето и натиска означената в бяло ръка. От допира цялата детелина грейва и пожелава със светещ надпис: Късмет!

В момента се изготвя видеоклип на атракциите в населеното място на английски език и в края на февруари или началото на март Забърдо  ще кандидатства за европейско село с най-много туристически атракции. В момента те са 18,  при това са уникални и никъде другаде не могат да се видят.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки