Съветът на ревматолозите е в студа да не излизате навън


Съветът на ревматолозите е в студа да не излизате навън
Д-р Румяна Христова и д-р Мария Недкова
12 Януари 2021, Вторник


Не ползвайте и съмнителни мазила

Автор: Десант

Според синоптиците студеното време ще се задържи още поне десетина дни. В тази връзка ревматолозите от УМБАЛ-Бургас д-р Румяна Христова и д-р Мария Недкова, които работят в специализирания кабинет по ревматология на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ съветват в студеното време да не се излиза навън, ако не се налага.

Това важи особено за възрастните хора и болните с остеопороза. Рискът от падане заради хлъзгави настилки е много голям, а това може да доведе до сериозни фрактури, операции, дълъг болничен престой, усложнения и инвалидност.

Студеното време и влажният климат провокират ставни болки при пациентите с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Лекарите ги наричат метеопатии – болезнени реакции на организма, предизвикани от климатични промени. Ако изпитвате болки и скованост в кръста, гърба, ставите, трудно се раздвижвате сутрин, консултирайте се с ревматолог.

Ако имате болки и скованост, които не минават дълго време, пречат на работата ви и на ежедневните двигателни задължения, не очаквайте, че ще преминат от само себе си и в течение на времето. Навременна диагностика и лечение могат да ви спасят от усложнения, загуба на работоспособност и да намалят социално-икономическите загуби.

Не се мажете с мазила, които са ви препоръчани от близки, познати или реклами, без да сте се консултирали с лекар. На българският пазар има голямо разнообразие от продукти за мазане, като някои от тях може да не са подходящи за вас и да влошат оплакванията ви.

През зимните празници, когато се консумира повече храна с животински произход и алкохол, се проявява подаграта. Тя се характеризира с болка, оток, зачервяване и затруднено движение в става, най-често в големия пръст на крака. Подаграта е по-често срещана при мъжете и изисква своевременна консултация с ревматолог.

След вирусни и бактериални инфекции (напр. грип и уринарна инфекция ) може да се засегнат ставите – т.нар. инфекциозно-свързани артрити, които често хронифицират.

Спестете парите, които харчите за хранителни добавки със съмнително съдържание на колаген, хиалуронова киселина, хрущяли „от акула“ и пр. чудодейни вещества и не ставайте жертви на рекламата. Няма доказателства за ползата от тяхното приложение в медицински клинични проучвания (с единични изключения).

Гаранция за отчетлив ефект може да има само с локални апликации на колаген и хиалуронова киселина директно в болната става, продупреждават д-р Христова и д-р Недкова


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки