По-малко спънки при регистрацията на защитените наименования


По-малко спънки при регистрацията на защитените наименования
Поправките, предлагани от Министерството на земеделието, предвиждат опростяване на бюрократичните процедури
01 Март 2016, Вторник


Министерство на земеделието и храните предлага изменения в Наредба № 16 за земеделските продукти и храни със защитени географски означения и


традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица, с които цели намаляване на административната тежест.
Улесняват се процедурите при подаване на заявления в МЗХ за вписване на защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ), както и в Европейския регистър на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

Проектопредложението предвижда и отпадане на изискванията за предоставяне на данни за единен идентификационен код и копие на съдебна регистрация от страна на производителите при процедурите за подаване на заявления за вписване и за изменение на вписани вече земеделски продукти и храни със защитени наименования в съответните европейски регистри.

Предлагат се промени и в контролния лист, който попълват контролиращите лица при предоставяне на информация от страна на производителите. Въвежда се процедура за вписване на производител в базите данни на производителите – ЗГУ, ЗНП и ХТСХ, който се е присъединил към обединението на съответния защитен продукт, след вписването му в регистрите.
Предложенията за изменения в Наредбата са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството, в рубриката „Проекти на нормативни актове“.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки