През 2016 г. България запазва квотата за улов на калкан


През 2016 г. България запазва квотата за улов на калкан
Васил Грудев на форума
22 Декември 2015, Вторник


Квотата на страната ни за улов на калкан през 2016 г. се запазва такава, каквато беше и за тази година – 43,2 тона.


Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев след заседание в Брюксел на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство.
Европейската комисия подкрепи предложението на България за засилване контрола на количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията от третите страни на рибния запас от тази риба в акваторията на Черно море, информира още Грудев. Той посочи, че страната ни е поела политически ангажимент за засилване на контрола и съвместните проверки с Румъния.

България е приела и удължаване на периода за забрана на улов на калкан с 30 дни, което беше и едно от нашите предложения с цел по-оптималното ползване на ресурса. Забраната за улов на деликатесната риба ще бъде от 1 април до 30 юни на календарната година и се удължава с 15 дни преди началото и 15 дни след края й.
По време на заседанието бе отхвърлено предложението за нулев улов на акула в акваторията на Черно море. „Ангажираме се за докладване на количествата улов, в това число включихме вече и уловите под 50 кг. Още в средата на следващата година ще бъде направен двустранен преглед с Комисията, за да видим какво е развитието на популацията“, изтъкна още заместник-министърът.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки