И след едно поколение няма да стигнем средния европейски жизнен стандарт


И след едно поколение няма да стигнем  средния европейски жизнен стандарт
Стотици български младежи продължават да стягат куфарите си в търсене на препитание зад граница
18 Септември 2015, Петък


Не е възможно в рамките на едно поколение българите да се изравнят със средния европейски жизнен стандарт.

Автор: Здравка Христова

Това е един от основните изводи от все още непубликувания доклад на Световната банка за развитие (СБР), посветен на потенциала на България за устойчив растеж. Анализът беше представен във Велико Търново на форум, организиран от българското представителство на ЕК и СБР.

Представяйки изводите от анализа, Стела Илиева, старши икономически консултант в българския офис на СБР, всъщност не каза нищо ново. Тя посочи, че икономическият растеж на България напоследък се забавя, състоянието на икономиката не е цветущо, възстановяването е бавно, растежът на брутния вътрешен продукт е под 2% и изравняването на жизнените стандарти с тези в ЕС става все по-трудно.

Изравняването на доходите в България се забавя от 2009 г. насам. Младите хора продължават да напускат страната, търсейки по-добри възможности за работа и учене в чужбина, а делът на бедните се увеличава - „откриват колелото“ в анализа си за България от СБР. Съгласно техните данни, независимо от неблагоприятната международна обстановка доходите в Румъния, Словакия и Полша се увеличават много по-бързо от тези у нас. Сред причините за тази разлика са вечните „виновници“ – слабостите в управлението на страната, изоставане в прилагането на върховенството на закона и контролът върху корупцията.

Редом с тях като недостатъчно ефективна е оценена работата на енергийния регулатор и на съдилищата, както и управлението на публичните финанси.
Изводът, който е направен, е, че това води до намаляване на икономическата способност на фирмите да произвеждат и продават конкурентна продукция. Слабостите в управлението намаляват също така достъпа до здравеопазване, образование, пенсии и социална защита, отбелязват анализаторите.

През последните 13 години производителността на труда на българите се увеличава с 3% годишно, но ръстът трябва да е с поне 4 на сто годишно, за да може в следващите 23-24 години да достигнем средните европейски доходи, сочат прогнозите на СБР. При ръст на производителността от 5 % този срок може да се намали със 7-8 години.
Това е много трудно, имайки предвид демографската криза и застаряването на населението в България. Няма кой да работи, за да постига такъв ръст на производителността в рамките на десетилетия, затова е важно в пазара на труда да бъдат включени всички хора, съветват от СБР.  

В препоръките си Брюксел е категоричен, че трябва да се подобри събираемостта на данъците. Нужна ни е и реформа в здравната система, по-специално чрез преразглеждане на ценообразуването на здравните грижи, както и промени в пенсионната система, категоричен е докладът.

До края на тази година трябва да бъде направен независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система и да се направи преглед на портфейлите на пенсионните фондове. От ЕК настояват и да се създаде прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и минималните осигурителни вноски. 
Друга препоръка е свързана с настояване за всеобхватна реформа в правната уредба по обявяването на фирмите в несъстоятелност, както и да се въведе електронно правителство.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки