Данъци дължат и ползвателите на имоти


20 Ноември 2014, Четвъртък


Преди 7 г. почина мъжът ми. След това прехвърлих апартамента на сина ми. Нотариалният акт е на негово име, както и партидата в Агенцията по вписванията.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

В община „Приморие”-Бургас, където плащаме данъците, аз фигурирам като ползвател и плащам наравно с него данък сгради и такси смет. Защо трябва да плащам данъци и аз наравно със сина ми и как мога да се откажа от това, какъв е начинът? Таксата ми е непосилна, пенсията ми е едва 200 лева.
Минка Иванова,
Бургас   
      

Съгласно уредбата, дадена с чл. 11 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), данъчно задължени лица, заплащащи данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци, са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти, като при учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.

От вашето изложение става ясно, че вие сте прехвърлили идеалната част от апартамента като сънаследник на вашия син. Фактът, че в данъчните регистри фигурирате като ползвател означава, че или сте си запазила правото на ползване върху имота, или че такова ви е учредено от сина ви след прехвърлянето, поради което съгласно ЗМДТ се явявате данъчно задължено лице.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки