Ползване на безплатна правна помощ


Ползване на безплатна правна помощ
06 Ноември 2014, Четвъртък


С решение № 314 от 20 ноември 1991 г. на ОСЗГ – Белица е възстановено правото ни на собственост на земите, намиращи се в местностите Росалина – 2 бр.;


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Синево – 2 бр. Киримидарката – 1 бр. и Горен Трестеник – 1 бр. – 1,90 декара. Към решението са приложени три скици за първите три имота, а за Горен Трестеник такава липсва.
При получаване на решението ни в семейството ми имаше здравословни проблеми и никой не е обърнал внимание за липсващата скица. Баща ми е починал, майка ми е на легло.

Поисках от ОСЗГ – Белица да ми бъде издадена липсващата скица за имотите в местността Горен Трестеник. Отговориха ми да се обърна към геодезична служба в Благоевград, която услуга ще ми коства 500 лв. Тази сума аз не мога да си позволя, а нямаме вина, че необходимата скица не е издадена, когато е трябвало и услугата е била безплатна. Как да постъпя в случая, след като не мога да си позволя да водя съдебно дело или да плащам за адвокатска защита?
Николай Калинин,
Белица

Можете да ползвате безплатна правна помощ, ако отговаряте на законовите изисквания за това, разписани в Закона за правната помощ.
Право на правна помощ имат социално слаби физически лица; лица, настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, домове за възрастни хора, центрове за рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания, центрове за временно настаняване на бездомни хора и др.; приемно семейство или семейство на роднини и близки, при което е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето.

Правна помощ се предоставя по наказателни дела; граждански дела; имуществени спорове; спорове за собственост, за делба, наеми, спорове за дължими парични суми, трудови спорове, брачни дела, заплащане на издръжка, предоставяне на родителски права, осиновяване, установяване на произход на дете и др.; административни дела.
Предоставената правна помощ се изразява в следните форми: консултация за постигане на споразумение преди завеждане на делото или за завеждане на дело; подготовка на документи за завеждане на дело; процесуално представителство (защита от адвокат) по вече образувано в съда дело; представителство (защита от адвокат) при задържане от органите на МВР.

За предоставяне на правна помощ са необходими следните документи:
1. Молба за правна помощ – по образец, който можете да изтеглите от интернет сайта на Националното бюро за правна помощ (НБПП) или да получите от адвокатската колегия по местоживеене /приложение № 1 – до НБПП, приложение № 2 – до съда;
2. Молба-декларация за семейно и имуществено състояние на молителя – можете да изтеглите от интернет сайта на НБПП или да получите от адвокатската колегия по местоживеене;

3. Заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане", че получавате месечни социални помощи по чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане (обърнете се за съдействие към дирекция „Социално подпомагане" по постоянен адрес).
4. Удостоверение, че отговаряте на условията за получаване на месечни социални помощи по чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане (обърнете се за съдействие към дирекция „Социално подпомагане" по постоянен адрес).

5. Договор със специализирана институция за получаване на социални услуги – договор с дом за възрастни хора, договор за ползване на социални услуги, с центровете за рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания, с центровете за временно настаняване на бездомни хора и други (ако е необходим).
6. Съдебно решение за настаняване на дете по Закона за закрила на детето (ако е необходим).

В зависимост от вида на правната помощ, която желаете да получите, молба за правна помощ следва да отправите до НБПП – за консултация и подготовка на документи за образуване на дело, като се приложи освен декларацията за семейно и имуществено състояние и един от документите по т. т. 3, 4, 5 или 6; до съда – при наличието на вече образувано дело, като се приложи освен декларацията за семейно и имуществено състояние и документи, удостоверяващи семейното положение, възраст, трудовата заетост - удостоверение от бюрата по труда, здравословното състояние - решение на ТЕЛК, заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане" за получаване на добавки за социална интеграция по Закона за интеграция на хора с увреждания, удостоверение от НОИ за размер на пенсията и др. Трябва да докажете с документи, че не разполагате с достатъчно финансови средства, за да упълномощите адвокат.

Ако молбата ви за правна помощ бъде уважена, може да си изберете адвокат от Националния регистър за правна помощ /НРПП/ чрез интернет страницата на НБПП - списък на адвокатите по адвокатски колегии, предоставящи правна помощ или от списъка на адвокатите, предоставящи правна помощ, който е публикуван на видно място в съответната адвокатска колегия. При избора на адвокат можете да разчитате на съответната адвокатска колегия, която ще ви ориентира и определи подходящ за вашия проблем адвокат.

Назначеният ви служебен защитник ще ви обясни какво точно е положението ви в момента; ще ви посочи какви са правата ви; ще прецени налице ли е правен интерес за образуване на делото, допустима и обоснована ли е претенцията ви, спазени ли са законните срокове; ще ви запознае какви други възможности за защита имате; ще ви предостави списък от документи, необходими за образуване на съответното дело; ще ви поясни какви такси и разноски по производството дължите; ще ви запознае има ли възможност да бъдете освободени от плащане на такси и разноски по делото; ще ви разясни какви са вероятните последици от процеса, т.е. как би могъл да се развие той; ще направи преценка има ли основание за обжалване на решението, присъдата или друг съдебен акт.

Преди и по време на делото не дължите на служебния адвокат никакво заплащане. Ако бъдете осъден или загубите изцяло или частично делото, ще трябва да заплатите на Националното бюро за правна помощ разноските по възнаграждението на адвоката, който ви е защитавал. Правната помощ не обхваща заплащането на такси и разноски за експертизи и вещи лица по производството, освен ако сте освободен от съда, поради това, че сте социално слаб.

Служителите на НБПП могат да ви насочат за документите, които са ви необходими за предоставяне на правна помощ, от къде можете да се снабдите с тези документи, пред кого да подадете молбата си за правна помощ, в зависимост от случая. Информация за предоставяне на безплатна правна помощ можете да получите и от адвокатската колегия във вашия регион.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Цонева
02.05.2016 17:45:26
0
0
Преди да пишете глупости,запознайте се с произнасянията на ВКС ,че предоставената правна помощ по граждански и административни дела не се заплаща,дори ако е загубено делото от лицето на което е предоставена правна помощ. На 14.04.2016 г. с Определение № 99 по ч.гр.д. № 730/2016 г. по описа на ВКС - първо гражданско отделение се произнесе по моя жалба,относно осъждане за такива разноски за назначен служебен адвокат по ЗПП , че не дължа нищо,независимо,че съм загубила делото.Правната помощ е безплатна.Намерете го прочетете го и тогава се правете на адвокат-консултант!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки