Договор със срок на изпитване


25 Септември 2014, Четвъртък


Наскоро започнах работа като сключих трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда (КТ) с допълнително условие срок на изпитване.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Впоследствие разбрах, че това е срочен договор за заместване, но в договора не е посочено нито лицето, което замествам, нито срок за заместване. Какъв точно е този договор? Може ли той да премине в договор по чл. 67, ал.1, т.1 от КТ само с допълнително споразумение?
Антон Делински,
София

От вашето изложение става ясно, че сте сключили срочен трудов договор. Този договор обаче не е за заместване, тъй като ако е такъв, би следвало да се посочи както името на замествания служител, така и срок, който в случая ще е до завръщане на титуляра. Следователно договорът ви е по-скоро договор със срок за изпитване, а не договор за заместване.

Що се отнася до преобразуването на срочния трудов договор в безсрочен, съгласно чл. 69 от КТ трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна. Това правило се прилага и при срочния трудов договор за заместване на отсъстващ работник или служител, ако трудовият договор със замествания се прекрати през време на заместването.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки