Кой има право на наследство


25 Септември 2014, Четвъртък


Лицата Ангел и Боряна имат син Вълкан. След 35 години съвместен живот Ангел почива и го наследяват неговата съпруга и синът му.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

След 2 години почива и синът Вълкан, след година и половина умира и майката Боряна. Общината издава удостоверение за наследници за Вълкан, в което е включила брата на Ангел, т. е. чичо му. Въпросът ми е защо включват брата на Ангел, при положение че Вълкан има съпруга и дете и бива наследен от тях. Съгласно чл. 8, ал. 4 от Закона за наследството (ЗН), когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, го наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.
Иван Иванов,
Бургас

Правилно сте се ориентирали, че уредбата в случая се съдържа в ЗН. От изложеното от вас става ясно, че след смъртта на Вълкан той бива наследен от преживялата му съпруга и детето му. Децата на починалия наследяват по равни части съгласно чл. 5, ал. 1 от ЗН, а съгласно чл. 9, ал. 1 от същия закон преживелият съпруг наследява част, равна на частта на всяко дете. Правилно сте цитирали разпоредбата на чл. 8, ал. 4 от ЗН, като съгласно установеното в нея чичото на Вълкан няма качеството на наследник и не би следвало да фигурира в удостоверението за наследници.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки