Кодексът или законът е по-важен


25 Септември 2014, Четвъртък


Кой нормативен акт е по-висок по степен - кодексът или законът? Или са равни? Интересен въпрос, на който не можах да намеря решение


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

нито в Закона за нормативните актове (ЗНА), нито в Указа за прилагането на ЗНА. А възникна във връзка с един съдебен казус, в който се оказа, че един много стар, но действащ закон противоречи на един по-нов кодекс. От друга страна, в този казус старият закон се явява специален, а новият кодекс не е. Затова е важно кой нормативен акт ще се приложи в случая - старият специален закон или новият кодекс?
Христо Христов,
Пловдив

Съгласно чл. 3, ал. 1 от ЗНА законът е нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения. Кодексът е нормативен акт, който урежда обществените отношения, предмет на цял клон на правната система или на обособен негов дял – чл. 4, ал. 1 от ЗНА. От изложеното е видно, че кодексът и законът са равни по степен нормативни актове, като разликата се състои в обхвата на урежданите обществени отношения. В конкретния случай приложение би следвало да намери специалният нормативен акт, който има предимство пред общия.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки