Продажба на идеални части от жилищен вход


28 Август 2014, Четвъртък


Преди около месец си купихме апартамент в панелен жилищен блок. Веднага след това домоуправителят започна да ни иска пари, за да закупим и идеална част


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

от общата част от входа. На предишния собственик през 1986 г. му е разрешено да си направи преустройство на кухнята-бокс като вземе част от сметопровода. Съставен е протокол от общо събрание, събрани са подписите на живущите във входа и той е извършил преустройството. През цялото време, в което е живял в жилището със семейството си, не е плащано нищо за въпросните 2-3 кв.м.

Сега обаче, след като вече сме притежатели на жилището, от нас искат да „уредим собствеността" на въпросните няколко квадрата като ни ги продадат за няколко хиляди лева. Имат ли право да ми продават идеални части от общите части на вход? И на какво основание, ако това е така, или не? На какво имам право аз като нов собственик, придобил имота с въпросното преустройство? Ако не е започната процедура по узаконяване, трябва ли аз да я започна?
Диана Иванова,
София

Интересуващата ви уредба се съдържа в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). С неговия чл. 11, т. 10, б. в и г е предоставена възможност на общото събрание на етажната собственост да приема решения за отдаване под наем или за предоставяне за безвъзмездно ползване на общи части на сградата при спазване на нормите за пожарна и аварийна безопасност, както и предприемане на подготвителни действия за учредяване на право на ползване, строеж, надстрояване, пристрояване или промяна на предназначението на общи части при спазване изискванията на действащото специално законодателство.

От изложеното е видно, че не е предвидена възможност за продажба на общи части на сградата. От законовите норми обаче става ясно, че може да бъде учредено право на ползване (възмездно или безвъзмездно). В този случай е необходимо Общото събрание на собствениците да приеме решение  с мнозинство 100 на сто идеални части от общите части. Това обаче е едва началото на процедурата за учредяване право на ползване.

Учредяването на право на ползване е правна сделка, която се извършва пред нотариус, имащ правомощия в района по местонахождението на сградата, в която се намира общата част, върху която се учредява правото на ползване. Учредители на правото на ползване в случая са етажните собственици. Производството започва с писмена молба на страните до нотариуса, подадена в деловодството му. Учредяването се извършва задължително във формата на нотариален акт, като всеки етажен собственик следва да даде пред нотариус своето съгласие за учредяване правото на ползване върху общата част. 

Що се отнася до процедурата за узаконяване на вече изграденото според нас приложение ще намери §16, ал. 1 от Закона за устройство на територията, съгласно който строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки