Доброволна делба за прекратяване на собственост


Доброволна делба за прекратяване на собственост
28 Август 2014, Четвъртък


Имам УПИ с дворно място около 4 декара и в него точно по средата има построена сграда на два етажа 800 кв. м със самостоятелни входове, санитарни възли и т.н..


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Искам да продам единия етаж с половината дворно място от два декара, но половината от мястото преминава точно през половината на сградата. Как да направя продажбата? Дали да го продам като 1/2 идеална част и след това да извършим доброволна делба?
Иван Зелински,
Бургас

Продажбата на идеална част от имота и извършването впоследствие на доброволна делба е възможен вариант за изход от ситуацията. Трябва обаче да имате предвид следното:
Доброволната делба се извършва под формата на договор, по силата на който страните прекратяват съсобствеността помежду си по отношение на даден имот.

За да е действителен обаче договорът за доброволна делба, се сключва задължително в писмена форма, която е и форма за неговата действителност и се заверява нотариално. Договорът може да бъде заверен  и от нотариус с район на действие, различен от местонахождението на недвижимия имот, който е предмет на делбата.
Договорът за доброволна делба е бърз и сравнително евтин способ за прекратяване на съсобственост между две лица особено в сравнение със съдебната делба, която освен останалите неудобства може да продължи години.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки