Сменят пенсионни фондове без знанието на осигурените


Сменят пенсионни фондове без знанието на осигурените
Нотариалната заверка на заявлението, извършена от кмета на Опицвет Стефчо Алексов
02 Февруари 2014, Неделя


През последните месеци зачестиха случаите на прехвърляне с фалшифицирани удостоверения на партиди към фонд „Доверие“

Автор: Янко Георгиев

Продажбата на най-големия български пенсионен фонд – „Доверие“, се провали, след като на 29 януари стана ясно, че кандидатът да го придобие – регистрираният във Великобритания фонд „Юнайтед кепитъл”, е оттеглил своята оферта. Сделката предизвика много въпросителни в обществото, защото фирмата се оказа офшорка с неясни собственици.

Скандалните факти около „Доверие“, в който са трупат парите на близо 1 милион българи, не се изчерпват само с това. През последните месеци се наблюдават масови случаи на прехвърляне пенсионни партиди в този фонд без знанието на хората и с фалшифицирани удостоверения.

В повечето случаи заявленията за това са заверени не от нотариуси, а от кметове и кметски наместници, твърдят от ръководството на останалите компании, които осигуряват за старост. По принцип няма проблем с това, тъй като в малките населени места кметовете имат право да извършват нотариални услуги по заверка на документи.

Но ето какво се е случило с 29-годишната Яна от София, която в началото на седмицата с изненада научила, че партидата й от натрупани осигуровки за допълнителна пенсия е прехвърлена от пенсионен фонд „Сила“ към „Доверие“ без тя да има каквато и представа за това. Оказало се обаче, че от нейно име е подписано и заверено заявление за прехвърляне, в което са използвани личните й данни и е подправен подписът й. Прехвърлянето е заверено от кметския наместник на село Опицвет в община Костинброд Стефчо Алексов, въпреки че младата жена живее и работи в столицата.

Не липсват и още подобни шокиращи случаи. През декември миналата година е имало опит да се прехвърли партида на 46-годишен мъж от Шумен, който е починал през лятото на 2013 г. Нотариалната заверка е направил кметът на с. Лятно, Шуменска област, и отново осигуровките са прехвърлени в полза на „Доверие“.
Тази тенденция се е засилила от август 2013 г. насам, когато се развихри скандалът около продажбата на пенсионнния фонд, която бе блокирана в последния момент от Комисията за финансов надзор (КФН). Наред с откровено разочарованите клиенти, които са напуснали „Доверие“ по това време, се появили и 350 сигнала за злоупотреби.

Зад британската офшорка„Юнайтед кепитъл“, която се опита да сложи ръка на фонда, се оказа че стои български акционер в лицето на родната офшорна фирма „Риджънт кепитал". Тя е управлявана от Румен Нанов, чието име пък срещаме и като член на управлението на дружеството „Бромак“ – собственост на олигарха Цветан Василев, подвизаващ се и като директор на Корпоративна търговска банка. Тази верига от зависимости всъщност ясно показва кой посяга към парите на бъдещите пенсионери.

След като тази продажба не бе осъществена, „Доверие“ остава част на австрийската „Виена иншурънс груп“.
От финансовия надзор потвърждават, че оплакванията за незаконно прехвърляне към най-големия пенсионен фонд, заверени в малки села като Опицвет, вече са достигнали тревожен брой, като само за последните два месеца на миналата година те са 33.
„По всички жалби се извършват проверки. Изисква се представянето на документи и обяснения от пенсионноосигурителното дружество и от осигурителния посредник, чрез който е подадено заявлението.

Ако има извършено административно нарушение, се изпраща сигнал до прокуратурата за извършване на проверка по компетентност. При нас обаче не постъпва обратна информация за резултатите от извършените проверки и не можем да отговорим на измамените хора“, оправдават се от КФН.

И фондовете, които губят по този измамен начин клиенти, също препращат сигнали в прокуратурата. Според експерти в случая са налице няколко престъпления – издаването на  документ с невярно съдържание, фалшифициране на подпис и използване на лични данни без разрешението на собственика им. От пострадалите частни фондове, сред които основно са „Сила“ и „Алианц“, обаче не са чули някой да е осъден досега. Самото фалшифициране на подпис трудно се доказва в съда и разследващите едва ли имат ресурса да проверяват всяка една от растящият брой жалби.

Задължителното допълнително осигуряване беше въведено от 2001 г. – за всички родени след 1 януари 1960 г. От  отчисленията от трудовите им възнаграждения се отделя един малък процент, който отива в избран от тях частен пенсионен фонд. В момента те са общо 9 и в тях се трупат индивидуални партиди за допълнителна пенсия на близо 3 милиона българи, които ще им бъдат отпускани успоредно с основните пари за старост, когато минат в редиците на пенсионерите.


Заявление за прехвърляне от името на столичанката Яна с нейния фалшифициран подпис

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 19:52:06
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки