Българският Робин Худ Дойно Белев


Българският Робин Худ Дойно Белев
Дойно Белев
05 Юни 2013, Сряда


В друга държава за знаменития разбойник биха написали десетки книги и щяха да заснемат поне един филм

Автор: Борис Цветанов

Ако този човек беше англичанин, романите, които щяха да се напишат за него, биха съперничили на тия за Робин Худ – отбелязва през юли 1925 година журналистът от „Монинг Стар" Андрю Стюард. Това става след петчасов разговор с един от най-знаменитите български затворници – Дойно Белев.

Преди да се срещне с него, Стюард е обикалял седмица Орханийския и Берковския Балкан, за да събира легенди за разбойника, доброволец от Балканската война, принудително хванал гората и цяло десетилетие държал изправена на нокти българската полиция в този край. От Лондон Стюард пише трогателно писмо до цар Борис Трети: „Ваше Величество, и във Вас тече кръвта на крал Ричард Лъвското сърце, бъдете благороден като него – дайте свобода на волната птица – българския Робин Худ Дойно Белев!”

Френският журналист Франсоа Леборн сравнява Белев с прочутия френски престъпник Видок, който някога оглавил Парижката полиция и се справил с престъпността. Леборн препоръчвал в писмо до цар Борис Белев да оглави специална служба, която да ликвидира неимоверно разрасналото се разбойничество в България.
Нито веднъж Дойно Белев не изцапва ръцете си с кръв. Раздава с шепи пари на бедняци, заставя корумпирани управници да броят камари пари, които предоставя на нуждаещи се. Въдворява ред в кметства, изгаря данъчни книги. Мнозина опитват, но никой не успява да го надхитри.

Селяните от Берковско и Орханийско го боготворят. След като започва да раздава жълтици на жените по нивите, както го е правил Индже войвода, започват да го наричат Новият Индже. Други стигат чак до „Новият Ботев и Левски в едно", особено след като в ръцете му попадат 1 800 000 лева от обира в бакърената мина „Плакалница" край Елисейна. Два организирани от него обира в центъра на София посред бял ден са истинска класика. С пари от мината и тия от софийските му приключения прави дарения на църкви и манастири.

Явява се неочаквано като Левски по селски събори и градски панаири. Певци там пеят песни за него, жени целуват ръцете му... Обикновено се обръща с едно и също към всички: „Когато обесят бай ви Дойно, запалете една свещичка и кажете само: „Разбойник беше, но беше добър човек”.

Истинските истории, които в свое време са се разказвали за Дойно Белев, са по-романтични от всяка художествена измислица. Един ден поп Тихон от едно врачанско село получава хабер от разбойника да му приготви 100 000 лева и да ги остави на указано място. Попът – зъл, алчен и груб сребролюбец (Дойно затова и иска от него пари, взети с лъжа от сиромаси), веднага уведомява полицията. Но и Дойно не е вчерашен и не се явява на засадата.

На другия ден попът получава ново писмо. Дойно Белев се извинява, че имал важна работа и затова не се явил на уреченото място и пише, че в удобен за него ден сам ще се яви в храма, където се извършвал ремонт и градеж, ще вземе лично от попа парите и ще му благодари. Случаят се поема от елитни софийски полицаи. Начело е Светозар Митев, легенда в Дирекцията на полицията, познат дори в Сен Клу – централата на Интерпол. Полицаи, преоблечени като строители, се заемат със строежа в храма, баш майстор е Митев.

Цяла седмица ни вест, ни кост от Дойно Белев. Светозар Митев вече се готви да вдига блокадата. И тогава в двора се появява забулена жена с пеленаче в ръце – пращал я попски роднина, свещеникът да прочете молитва за боледуващото детенце. Жената държи в треперещите си ръце столевова банкнота. При вида й поп Тихон повежда разтревожената майка към църквата. Там намята патрахила, отваря молитвеника, вдига очи и замръзва. Парцалената кукла, която е взел за бебе, е на пода, чемберът на „гостенката" е отхвърлен, а срещу му с два револвера стои самия Дойно Белев. „Хайде давай парите, само че сега добави и сто процента лихва" – отсича разбойникът.

Попът го удря на молби, обещания, дава парите и „мирянката” си тръгва необезпокоявана.
На другия ден Митев ядосан пита: „Отче, каква стана тя, да не би Дойно Белев да те е заплашвал само в болния ти мозък?!" Абе тя вече стана каквото стана – най-сетне си признава попът.

Тази история е само една от неизброимите, пълни с изобретателност, смелост, съобразителност и не без чувство на хумор случки в живота на разбойника. Има и легендарно бягство от затвора с въже и дървена стълбичка. Вярната съпруга на Дойно Гергина от родното му село Гурково, Орханийско, му доставя пили в печените питки, които му носи. Нашият Робин Худ, другарят му по килия Свилен Николов и още трима други пандизчии се добират до източното крило на затвора, изпиляват решетките и пускат въжето.

Усетени при преодоляването четириметровата ограждаща затвора стена, бегълците дават една жертва, но четирима успяват да избягат. Те са тия, които извършват сензационните обири на банка „Бераноя" и тази на Бохол-Лиячев.
С пълна с пари торба Дойно Белев се появява ту като рошав калугер по погребения, ту като тежък търговец по сборове и панаири, раздава пари наляво и надясно на бедняци, купува лакомства на събрани около него сюрии деца.

Един ден с четниците си той устройва засада на забелязана в далечината кола. Когато луксозният автомобил приближава, разбойниците изскачат с насочени пушки. От возилото слиза строен млад мъж и пита спокойно: „Кажете, юнаци!" В този миг героят от Балканската война Дойно Белев познава младия офицер от фронта. Изпъва се като струна: „Извинете Ваше Величество! Ние сме разбойници. Чакаме тук да мине някой богат катил, да го оберем и да раздадем парите на бедните. Вас няма да закачаме, Ваше Величество!" След това се обръща към четата си: „За среща на Негово Величество Царя на българите, за почест!"

Царят отвръща на поздрава и си тръгва.
Това е срещата, която топли душата на разбойника, когато за пети, вече последен път попада в затвора през 1924 година. Предаден е от уж верен укривател в село Радостина. Къщата, в която се е настанил, е обкръжена, но Дойно не се предава. Измъква се през комина и от покрива хвърля бомби, разчитайки на суматоха и объркване. До свободата има само една ръка разстояние, когато заблуден куршум го улучва в главата. Изпаднал в безсъзнание, се свестява в затворническата болница.

Неясно защо цар Борис ІІІ бави отговора на молбата на Дойно за помилване.
Съдбата му нанася нов удар – неочаквано умира вярната му помощничка Гергина. Разбойникът заболява от туберколоза и депресия – и двете в остра форма. Вижда вече края си и отправя последна молба: да бъде отнесен на върха на Балкана и там да склопи очи. По стара българска традиция последната негова молба не е изпълнена ...

В наши дни се ширят градски легенди за Иво Карамански като за български Робин Худ – хора разказват, че го видели да раздава пари на сиромаси по площад „Възраждане". Сравнението е нелепо. Още по-нелепо е възкръсването на легендата за Митьо Ганев, разбойник из Хасковско от времето на Дойно Белев. Социалистическият реализъм си го бе харесал и измислил за него какви ли не щуротии в стил „народен закрилник".


Вход към изоставената днес мина „Плакалница” Съвременен изглед от ботевградското село Гурково – родното място на Дойно и любимата му Гергина

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки