Валери Симеонов: Партията на СКАТ ще е острие на опозицията и на този кабинет


Валери Симеонов: Партията на СКАТ ще е острие  на опозицията и на този кабинет
31 Май 2013, Петък


Доказали сме, че за нас интересите на България са над личните и компромиси в това отношение няма да правим. Този, който ни вкарва в налудничави схеми и комбинации, се мъчи да отклони вниманието от себе си, казва съпредседателят на НФСБ

Автор: Интервюто се публикува със съдеиствието на „Дискусионно студио” на СКАТ ТВ

- Какъв е вашият коментар за случилото се на 29 май в Народното събрание? Кабинетът „Орешарски“ стана факт, благодарение на явната подкрепа на Волен Сидеров, това изненада ли ви?

- Не видяхме нищо друго, освен едно повторение на това, което се случи в първия парламентарен ден преди 4 години, когато беше избрано правителството на Бойко Борисов. Тогава Волен Сидеров загърби и захвърли в прахта обещанията и ангажиментите към своите избиратели, гласувайки и оказвайки безрезервна подкрепа на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов.

Същото и сега. Макар и не по такъв атрактивен начин, с директни изказвания от трибуната на Народното събрание. Но чрез този ход, който направи, да осигури кворум за избора на новото правителство, той фактически направи съюз с ДПС и БСП.
Нещо, което се кълнеше, че никога няма да направи. С други думи, Волен Сидеров за пореден път осребри поредното си политическо предателство. Както се казва, да е честито на печелившите... избиратели на „Атака”!


- Може ли да се каже, че Сидеров е победител в днешния (условно казано) ден, защото от него зависи това парламентарно мнозинство?

- В чисто политически план и затворено в тесните рамки на парламента, Волен Сидеров ще продължи да играе ключова роля и ще бъде заплаха при всяко следващото гласуване. Защото силите в Народното събрание са разпределени много равномерно – 50 на 50 процента. От една страна БСП с ДПС имат 120 депутата, а от друга ГЕРБ и Волен Сидеров също имат 120.

Мисля, че той ще продължи да търгува своята бъдеща подкрепа.
На 29 май ние видяхме една партия от политическия шахмат, която Волен Сидеров неправилно бе изградил като предположения, защото очакваше ГЕРБ да не се регистрират.
Но те също се оказаха добри играчи - за избора на правителство те влязоха в парламента и го поставиха пред неминуемото падение да демонстрира своята подкрепа към БСП и ДПС, която беше извършена с това, че неговите хора не гласуваха.

По този начин промениха мнозинството в парламента, така от 240 гласа, кворумът падна на 217 и в крайна сметка със 117 гласа правителството бе избрано. Нямаше как това да остане скрито – то беше явно и веднага стана обект на коментари в медиите. Както вече се шегуват във фейсбук – „Честито ритуално обрязване или сюнет на феновете на „Атака!“


- Вие познавате добре лидера на „Атака”, какъв е вашият анализ – пари или обещания за власт се крият зад жеста на Сидеров?

- По-скоро първото. Ние не виждаме пряко участие на „Атака” в кабинета, което предполага, че става въпрос именно за осребряване на този жест, да даде гласа си за осигуряване на кворум на заседанието от 29-ти май. А и Волен Сидеров не прави нищо даром!
Тук обаче явно не става въпрос само за финикийски знаци, а и за осигуряване на постоянни парични потоци. Примерно, да бъде поставен човек на „Атака”, много близък до Сидеров, начело на някоя основна хранителна верига, на някое кранче за държавни блага, така да се каже.

Имам предвид това, че в момента е овакантен постът директор на НАП, свободен е шефският стол в агенция „Митници“, шефските места на АЕЦ „Козлодуй“, на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, а защо не и на разплащателна агенция „Пътища“. В близките дни ще научим цената на тази сделка. Според мен той не очакваше тази сделка между него, Местан и Станишев така бързо да лъсне. В тази динамична информационна среда нещата много бързо прозират и стават ясни, така че до няколко дни ще стане ясна цената за подкрепата на този антинароден кабинет.


- Какви ще бъдат последствията за това правителство, което е доминирано от БСП и ДПС, но е създадено със съучастието на Волен Сидеров?

- Ако се вгледаме детайлно в състава на правителството, ще констатираме, че от общо 17 министри 11 от тях реално са си „калинки“, подобни на тези в кабинета на Бойко Борисов. Имам предвид не толкова, че са хора с фалшиви дипломи, макар че и тук се намери един такъв - с фалшива бургаска диплома.
Говоря за хора, които привидно имат ценз, но нямат и един работен ден или пък  нямат никакъв стаж в областта, в която са поставени да ръководят. За мен това означава, че правителството е изцяло подбрано от дилетанти.

Не отричам, че някои от тях е възможно да напреднат и да постигнат успехи, но те започват не от нулата, а под нея. Те нямат нищо общо с професията и естеството на работата, която трябва да извършат в качеството си на министри.
Това рязко контрастира с оценката на някои изключително некомпетентни външни агенции като „Дойче веле“ и „Ройтерс“, които съвсем безотговорно правят едно определение, че на власт е дошло правителство на технократи. Тук няма нито един технократ – има двама-трима човека, които си разбират от работата и считаме, че могат да бъдат полезни в ресорите, в които са назначени. Всички останали са некомпетентни и най-малкото могат да бъдат наречени технократи.

Оттук може да си направим извода, че целта на това правителство не е да овладее катастрофалните процеси в нашата родина. По-скоро целта му ще бъде чисто административно разчистване на тези кадри на ГЕРБ, които в момента са в държавната администрация.
Това разчистване пък е нужно да се извърши в рамките на няколко месеца, защото аз съм сигурен, че и БСП и ДПС не хранят никакви илюзии, че правителството ще изкара повече от няколко месеца до зимата.
Така че според мен борбата е за подготовка за нови избори през зимата.


- Има ли допирни точки между ГЕРБ и НФСБ сега, когато партията на Бойко Борисов мина в опозиция? Възможно ли е двете партии заедно да влязат в следващия парламент, както лансира в общественото пространство тази теория ръководството на „Атака”?

- Ние сме едно острие на опозицията вече повече от 12 години. Аз държа да заявя, че ние сме били опозиция на властта, без значение кой я представлява – дали сини, червени, жълти, зелени, десни, леви, центристи... И това е задължение на всяка отговорна медия.
Така че ние сме опозиция и винаги ще бъдем опозиция. Обижда ме това, че търсите връзка с ГЕРБ. Аз не съм водил разговори с Бойко Борисов – нито телефонни, нито на живо. Никакви договорки! Това, че е оценил нашия успех на вота – така е решил, така е направил.
Аз не се чувствам задължен към едно правителство, което натвори много злини на страната. Всички ние от НФСБ се стараехме съвсем коректно и обективно да показваме слабостите на предния кабинет.

Оттук нататък НФСБ да стане острие на опозицията с подкрепата на ГЕРБ - не го виждам, а пък и на нас не ни е нужно. Ние сме достатъчно силни хора, за да имаме нужда от каквато и да било подкрепа.
Ние просто ще си бъдем опозиция, а каква ще бъде позицията на ГЕРБ не мога да прогнозирам, защото тя е много променлива. Освен това, в телевизия СКАТ, по времето на управлението на ГЕРБ, получихме такива удари, непрестанни проверки от НАП, РДНСК, КРС и СЕМ, каквито не сме получавали от никое правителство до момента.


В категории: Интервю , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
02.08.2013 15:25:51
0
0
Господин Симеонов, много се извинявам, но два месеца по-късно се очерта една смешна истина: от обещанията и декларациите Ви остана една влажна дрипа, от острие се превърнахте в точило за кухненски ножове трета употреба. Подчертавам, че не съм привърженик на Атака! С другарски поздрав - Васил Йотов
2
една българка
09.07.2013 14:53:34
0
0
Дано да не се продадете ,за пари както го направиха някои. Яне Янев уволняваше Борисов,а после видяхме какво стана. Сидеров също. Народа загуби доверие. Излезте ,разговаряйте с хората. Бъдеще се гради с повече бъдеще,а не с минало. Този който знае каква ще е България след сто години,той и само той ще може да я заведе там където трябва да бъде след година. С партия се взима власт,но с партия не се управлява.Управлява се със съгласие. Струвате ми се умен човек. Ако сте такъв,ще разберете какво Ви казвам.[curious]
1
mustafata
31.05.2013 09:34:52
0
0
ne ti viarvam za nishto , koeto kazvash .[smash]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки