Валери Симеонов: Оставката на кабинета не е драма


Валери Симеонов: Оставката на кабинета  не е драма
22 Февруари 2013, Петък


Това е демократичен процес, използван в демократичните държави, казва съпредседателят на ПП „Национален фронт за спасение на България“


- Как ще коментирате оставката на кабинета „Борисов“? Това ли беше единственият полезен ход на правителството?

- Това беше най-полезният ход не само за ГЕРБ, но и за държавата. През последните близо 4 години Бойко Борисов показа, че България може да кара и без министър-председател. Това, което наблюдавахме до момента, не беше управление, а по-скоро аматьорски театър. И циркаджийски номера. Между другото, точно заради слабостта на Борисов и хората около към евтиното шоу, до последно не бях сигурен, че ще се стигне до приемане на оставката на кабинета. Този човек, знаете, си ляга с една идея в главата и се събужда с друга, коренно различна.


- Сегашното положение обаче, няма ли да доведе до тежка дестабилизация на държавата, оставена изцяло на автопилот?

- Няма нищо фатално. Няма нищо опасно. Това си е една естествена демократична процедура. В Италия, например, правителствата много често се сменят на няколко месеца. А благосъстоянието на италианския народ не е паднало под това на българския.
Така че не трябва да гледаме трагично на тази оставка. Какво толкова е станало? Когато едно правителство не си изпълнява задълженията, когато е загубило доверието на хората, народът има право го свали от власт с улични протести.

Да, Борисов се уплаши от натиска на протестиращите, нервите му не издържаха и той бездушно се ответна от собствените си думи за пореден път. На 19 февруари каза, че няма да подава оставка и, че ще управлява до края на мандата си. На 20-ти сутринта я внесе за обсъждане в парламента.
Това, че оставката му е приета обаче, никак не го освобождава от отговорност. До приемането на служебно правителство, тези хора би следвало да си изпълняват задълженията.

Поне Борисов би следвало да се напъне да си изпълни някои от последните обещания, дадени пред народа. Първо, да преразгледа договорите с енергоразпределителните дружества и второ, да свали цената на тока с 8 процента.
Клел се е, че ще служи на народа. А това е огромна отговорност. Не е като да се разкършиш на неделен мач с кварталния отбор, да пориташ малко и като ти омръзне, да си отидеш в къщи. Не става така.


- Борисов каза, че ако не бил принуден да подаде оставка, тъкмо щял да вдигне пенсиите и майчинските...

- Жалко е да мисли хората за толкова прости. Чак е унизително да коментираме такова падение. С други думи – ако бях министър-председател, щях да вдигна пенсиите с 50 процента. А защо не го направи досега?  Защо трябваше да се стига до протести, за да започне да обещава намаление на сметките за ток? Щом е възможно, защо не го направи досега?

Какво му пречеше, всички винтове на държавата бяха в ръцете му.
Нещо повече, ние буквално бяхме поставени в условията на диктатура. А във всяка диктатура, както знаем, решенията се взимат най-лесно и най-бързо, защото зависят от волята само на един човек. 

Е добре, защо досега не вдигна пенсиите, защо досега не намали тока, защо не предприе мерки срещу медийния монопол – най-истинският октопод, който изсмуква фактически силите на нашия народ. Това са медийните групировки, които лишават хората от възможността за информираност, от възможността за инициатива в обществото.
Всъщност, най-голямата пречка за българския народ е този медиен октопод, той нищо не предприе. Нищо не предприе и срещу огромните (спрямо стандартите в България) цени на горивата, които  налага неговият приятел Валентин Златев.

Защо не предприе нищо срещу диктатурата на моловете, които унищожиха дребната и средна търговия в България. Защо не предприе нищо срещу картела в продажбата на лекарства и т. н. Сега много лесно се манипулират, основно простите хора, но аз не знам дали останаха такива прости хора.


- Явно са останали и такива, които безрезервно вярват на Борисов, видяхме го от контрамитингите, организирани в негова подкрепа?

Знаем как бяха закарани тези хора, за да „протестират“. Видяхме и кои са.
В ГЕРБ нямат и грам съвест. Всъщност, изиграват театъра с оставката, за да могат да си гарантират връщането на бял кон, за да могат  да си гарантират изборна победа, след като следващите няколко месеца, сигурен съм, ще положат всички усилия, чрез назначените от тях на отговорни постове  длъжностни лица да доразсипят България. Така че, на нас да ни се приплаче. И, едва ли не, да се молим Бойко Борисов и да се върне триумфално в управлението. Дай, Боже, да не се допусне това нещо!


- Кой сега ще организира изборите?

- Служебно правителство. Процедурата минава през предлагане за формиране на  правителство на парламентарните сили, по реда на квотата в НС и, ако това не стане, след третото заседание на правителството, такова трябва да бъде назначено от президента.
Друг е въпросът защо и президентът не подаде оставка, тъй като той не е нищо друго, освен момченце, на което Бойко Борисов дърпа ушенцето. И тоя човек не може да бъде президент. Не, че тези преди него бяха нещо, но сега положението е много зле.
Трябва цялата тази партийна конюнктура на ГЕРБ да си вдигне чукалата.


- Новината на деня (21 февруари) е, че Доган е поръчал атентат срещу Борисов. Каза я от трибуната на парламента. Вярвате ли му?

- Аз на този човек не му вярвам на нито една дума, каквото и да каже. Мен лично ме излъга няколко пъти. Иначе звучи ефектно, присъщо в стила му - да хвърля в пространството бомбастични топзаглавия, да лепи етикети и най -вече – да отклонява вниманието от себе си. Спомняте ли си преди изборите през 2009 година какви „разкрития“ хвърляше наляво и надясно, какви престъпления приписваше на тоя или на оня. Някой да е вкарал в затвора?
Така че, не трябва да му се връзваме на приказките.


- Вие преди известно време бяхте казал, че в България още не може да се говори за гражданско общество. Сега на различно мнение ли сте, предвид събитията през последните дни?

- Продължавам да твърдя, че в България все още няма гражданско общество. Но има сериозни зачатъци за такова вече, забелязват се наченки и последните протести доказват това. Всъщност, какво значи гражданско общество – някаква фраза, навлязла от чужд език, която означава едно. Хората да си защитават интересите и да имат смелостта да го направят.

Това, което виждаме на „Орлов мост“, това, което виждаме по площадите в големите български градове, тези митинги, те са чисто икономически. Но гражданите се изправят и заявяват също така своите политически претенции, което е изключително правилно. Хората прозряха много бързо, че основната вина за това положение носят управляващите и насочиха протеста си към тях. Това вече е


В категории: Интервю , Горещи новини

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
джони
28.02.2013 15:27:09
0
0
Като гледам какви хора са активистите в структурите на партията /Русе/ все ченгета и техните вербувани доносници по предприятия, и подразбираемо червени боклуци,тежко и горко на народа ни с такива кандидат управляващи. При това са и неуки, но иначе в компроматите и демагогията - царе.
8
петрова
28.02.2013 10:15:13
0
0
"добронамерен",е много прав-аз сьщо гледам само Велизар Енчев,един журналист с висока ерудиция и точност не само кьм темата,но и кьм коментиращите-личи си високата интелегентност на предаването му,Колкото до другите водещи-изумена сьм от хамалският им език в стил"Сидеров"/който не понасям/,както и честото говорене и на цинизми в ефир,което нито е приятно на зрителя,нито говори добре за самата телевизия.Всепак г-н Симеонов има последната дума .
7
Добронамерен
28.02.2013 07:20:55
0
0
Господин Симеонов, лесно е да критикуваате, но тия неща всички ги знаем.По-важно сега е да кажете как виждате вашто място и на партията Ви в предстоящите избори? Тъй като следя събитията, не виждам някаква особена активност от ваша страна, струва ми се, че сте доста пасивни. А и телевизията Ви е доста скучна, натраплива и простичка. Мисля, че е добре да си подбирате по-добре хората. Лично аз харесвам единствено Велизар Енчев от Десант, но останалите, вкл. и Касабов са постни. Защо се държат толкова менторски в ефир, не разбират ли, че уронват и Вашия престиж? Е, разбира се това са си ваши работи!
6
Светлин Димитров
25.02.2013 11:24:38
0
0
Одобрявах Вашите идеи но съюзяването Ви с г-н Архонта Слави Бинев показа истинските Ви лица.Засрамете се.Какво искате,власт на всяка цена или да служите на НАРОДА.В противен случай ставате смешни с Вашите телевизионни програми.
5
пацо
24.02.2013 19:00:28
0
0
Използвам настоящата публикация,за да кажа някои думи за телевизия "СКАТ",тъй като не мога да установя друг начин на връзка.Господин Симеонов,имам следните бележки:
Осъвременете външния вид на телевизионните говорителки и говорители,поработете върху начина им на поведение, пред камерите,четене на новини,преса и коментарите които правят,дикция и правоговор,отстранете мънкането и кресливите интонации,същото се отнася и за някои водещи на предавания.Поднасяйте материалите,без агресия и натрапчивост.Обърнете внимание на народния фолклор,но от всички фолклорни области на страната,наблегнете на изявите на млади хора,специалисти от различни сфери на икономиката.Нека вашият екип,не бъде заразен от болестта на непогрешимостта.
4
!!!
24.02.2013 08:41:29
0
0
НФСБ имат предложения как да се спестят милиони средства, които се харчат от НС. Аз не искам "народните представители" да имат субсидии и да им ги плащам.Аз как ходя на работа, да не би да ми плащат гр.транспорт и още 1500 лв безотчетни!Представяте ли си колко заплати или пенсии взема някакъв льольо, чиято фозиономия не съм виждала, а кой знае в колко неща има участие и взима пари! България е колкото един среден град в чужбина по население, който се управлява само от един кмет и съвет!
3
БАЯН
23.02.2013 19:05:05
0
0
ГОСПОДИН СИМЕОНОВ,КАТО НА МЛАДА ПАРТИЯ,ВЛИЗАЩА В ПЪРВА БИТКА НА ИЗБОРИ ВИ ЖЕЛАЯ,ДА ИМАТЕ ПО-МАЛКО НОМАДИ,МЕКЕРЕТА И СЛУЖБОГОНЦИ,КАКТО И МНОГО ДОБРЕ ДА ОЦЕНИТЕ ЕВЕНТУАЛНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ГОРДЕВИЯ ВЪЗЕЛ,КОЙТО ЗАПЛИТАТЕ В МОМЕНТА,ЗА ДА НЕ КАЗВАМЕ СЛЕД ВРЕМЕ,ЧЕ ПРОВАЛА НА ЕДНА ПАРТИЯ НЕ Е ДРАМА.
2
Синьор Дон Амичи
23.02.2013 15:01:43
0
0
Уважаеми г-н Симеонов.Не смятате ли че след толкова години апостолска работа на полето на национализма на НФСБ му се полага трето място в парламента.И без гласовете на тия депутати никой да не може да състави правителство.`Аз мисля че точно сега му е момента.Но по важно е вие какво мислите.Аз лично Ви желая успех.15d
1
миро
22.02.2013 16:02:13
0
0
Не е драма за Вас,но за някои,които са се ояли и опили от власт,е огромна драма.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки