Министър Дянков и тракийската култура


Министър Дянков и тракийската култура
Никакви Големи Косматки, Сашови могили и други такива глупави имена! Излагаме се пред чужденците!
Ключови думи: Дянков, Голяма Косматка
04 Февруари 2013, Понеделник


Аз пари за могилите ще дам, ама вземете им сменете имената, че децата ми се плашат от „Голямата Косматка“, отсече главният финансист на държавата

Автор: Светлана Николова

Странни културни напъни обзеха тези дни финансовия министър Симеон Дянков. Понеже сметките в бюджета на държавата са скучна работа, той реши да се поразведри, изземайки функциите на колегата си Вежди Рашидов. И нагази дълбоко в древната култура на траките. Повод да го видим в ново амплоа пък се оказа обществена дискусия в Казанлък на тема „Как да популяризираме Долината на тракийските царе“.

Какво е това „Голямата Косматка“, с такова наименование само ще плашим чуждите туристи, възкликна финансист номер едно. За пример той даде собствените си деца, които явно не говорят български език, та му се налагало да им превежда на английски името на древната могила, където бе открита бронзовата глава на Севт Трети.
„Big Hairy“ (буквален превод на „Голямата Косматка“) е подходящо повече за заглавие на страховит филм, отколкото за културна забележителност, размишляваше Дянков, без да се интересува от доводите на археолозите, че никой не превежда името Мачу Пикчу само за едното удобство на туристите, примерно.

Нищо тракийско не виждам и в „Сашовата могила“, продължи в същия дух министърът: „Или е била на Сашо, или той я е открил, но едва ли е на тракиец“.
Пред втрещените историци, общественици и журналисти „българският Брат Пит“ (както само той се нарича) стигна още по-далеч в авангардните си мисли. Важно било, според него, да се стигне „до същността от историческа гледна точка“, така че „историческото название могила по-лесно да се обяснява на чужденците“, а не както досега - „нещо, което е интересно само в България“.

След всички тези постни размисли, Дянков отсече – тъй и тъй държавата ще дава пари за могилите, ами да вземат археолозите да им сменят имената. Че да не се излагаме пред чужденците с такива глупости като Косматки.
Вижте там, трайкиците отглеждали ли са рози и ако е така, добавете ги и тях в общ културен продукт, примерно, нещо като „Казанлъшкият край, известен с розите и тракийските могили“. Но да е лесно смилаемо посланието, сипеше съвети Дянков, без да може да спре. Ето такъв поглед върху тракийската култура ще накара тези, които не знаят къде се намира България, тутакси да загорят от желание да я посетят.

Изчерпил темата за могилите, финансистът се прехвърли на образованието. Не му трябваше на Сергей Игнатов да подава оставка, той и без друго нямаше власт върху фонда за научни изследвания, каза Симеон Дянков, явно забравил, че оставката на Игнатов беше поискана лично от шефа му Бойко Борисов. С което май си вкара автогол. Всички знаем колко тънко обидчив е българският премиер, когато някои от неговите хора се опитват да му правят ревизия на решенията.

Всъщност, премиерът може и да не е забелязал какви ги вършеше зад гърба му вицето по финансовата част. През този ден, докато Дянков изтърбушваше тракийската култура (29 януари), Борисов се излагаше пред чужди дипломати и пред представители на Американската търговска камара.
С иронично подхилкване гостите, сред които беше и американският посланик у нас Марси Рийс, изслушаха 30-минутна реч на простоват език, в която бяха набъркани персонажи като Златко Баретата, Ахмед Доган, Станишев и накрая Тройната коалиция, която била виновна за всичко, дори и за проваления референдум на 27 януари, в неделя.

После започна да се оправдава за уволнението на Сергей Игнатов. Разкарал го, разкри детайлите пред онемелите дипломати Борисов, защото “аз думата “корупция” дори не мога и да я слушам, а ми я казват учени по площадите, пък Игнатов ми разправя, че нямало проблеми с фонда за научни изследвания”...
Накрая, уморен от дългото мрънкане, Борисов се дистанцира напълно от гостите и ги загърби, за да се занимава с любимото си хоби – писане на есемеси.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Баба ти от Мексико
11.02.2013 07:30:29
0
0
[bouncing]Наглец! Ти си кошмара на стотици хиляди българи![bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки