Читалище и музей – две в едно в Каблешково


Читалище и музей – две в едно в Каблешково
Секретарката на НЧ „Атанас Манчев -1920“ Павлина Дърлянова показва сбирката от старинни предмети
13 Ноември 2012, Вторник


Оригиналната идея се ражда през 2003 г. с една частна сбирка, дарена на „Атанас Манчев“

Автор: Веселина Николова

В бедна община Поморие, едно малко градче успява, без да чака подаяние от никого, да поддържа истинско културно и духовно средище. Заслугата е на Народно читалище „Атанас Манчев – 1920“, където, въпреки липсата на пари, кипи активен обществен живот.
Още през 2003 година една от залите там се превръща в музей, който да привлича не само местните хора, но и гостите на града. Идеята се ражда, когато известната с приноса си към грънчарското изкуство фамилия Арабаджиеви от Каблешково дарява на читалището 1 400 ценни предмета, събирани няколко поколения в рода за лично удоволствие.

Сега към личната сбирка са добавени още и древни предмети. Сред експонатите има антични съдове и традиционни български оръдия на труда. Така за вече близо 10 години „Атанас Манчев“ се превръща в своеобразен музей.
Тази инициатива се радва на голям успех, споделя секретарят на читалището Павлина Дърлянова. Казва, че покрай „музейната“ дейност и проучването на старините, нейните колеги често били викани при сделки с къщи, да си кажат експертното мнение, дали си струва дадения имот парите.

През последните години читалището оказва и активна подкрепа на екип археолози, заети с проучванията на „Козарева могила“. Всъщност, помещенията на читалището, освен за изложбени зали, служат и като склад за находките. Там се извършва миенето, сушене и сортиране на керамиката.
От 2005 г. досега са проучени значителни части от „горял хоризонт“ от късния енеолит в района на Каблешково. Екипът е от СУ „Климент Охридски“ с ръководител доц. д-р Петя Георгиева и нейните заместници Маргарита Попова и Веселин Данов.
В некропола са намерени най-ранните останки от прабългари южно от Стара планина. Предполага се, че на това място са били погребвани и убитите от битката от Ахелой.

Намерени са и следи от каменно-медната епоха(около 5-ото хилядолетие пр. Хр.) - копия, стрели, различни кремъчни копия, пластини и множество съдове.
„Вероятно селището е работело като грънчарница, защото е намерена една доста голяма пещ с керамични съдове в нея и втора, по-разрушена. Встрани също са открити следи от сгради. Така че е напълно възможно това да е бил център за производство на керамика, а близките постройки да са били жилищата на хората“, обясни доц. д-р Георгиева.

Вече са намерени четири амулета направени от човешки череп,които са истинска загадка, тъй като не са типични за района. Най-интересното от този сезон пък е, че са отворени няколко доста богати гроба в некропола.
„Имаме желание да направим един научно-експериментален и туристически център.

Модел на селище, встрани от могилата – с работилниците, с древните производства и всичко това да обвържем с местните школи по изкуство. Заедно с читалището търсим проекти да направим нещо атрактивно и се надяваме да успеем“, разказва още ръководителката на проекта. Засега обаче всичко става много бавно, поради недостиг на средства. Необходими са общо 200-300 хил. лв., които на този етап няма откъде да бъдат намерени.

Всичките средства, които държавата отпуска, колкото и скромни да са те, отиват по различни направления за развиване таланта на децата от града. В Каблешково има няколко танцови и певчески състава, както и различни школи, които ангажират свободното време на малчуганите целогодишно.



Кольо Арабаджиев, уредник на музейната сбирка и основоположник на събирателската дейност в града, се хвали със своята уникална колекция от моливи Част от намерените експонати вече са реставрирани, но за останалите това тепърва предстои Една от първите сбирки, дарение от местна фамилия

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки