„Облякоха“ пътни знаци с плакати


„Облякоха“ пътни знаци с плакати
21 Октомври 2011, Петък


Тазгодишната предизборна надпревара ще остане в аналите на политическата пропаганда като кампания, изобилстваща от


Автор: Иван Ванев

най-невероятни и оригинални хрумвания по отношение разполагането на агитационните материали.

В Русе например се въведе практиката да се „опаковат“ с плакати пътните знаци. По шосето от ГКПП „Дунав мост” към изхода за София през целия град може да се видят залепени цветни листовки с кандидатите за местните избори от Единната народна партия (ЕНП). Строени под девиза „Ние идваме“, техните ликове обаче така са закрили пътните знаци, че е невъзможно да се определи техния вид и предназначение (сн. 1).

Шофьорите са притеснени, че скриването на тези обозначения създава реални предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия. Много е вероятно  зацапаните по този начин пътни знаци да не могат да се изчистят, което, както от само себе си се подразбира, ще наложи те да бъдат подменени с нови. А това естествено ще струва пари – събрани, разбира се, от клетите данъкоплатци, които и без това стават разногледи от шарените агитационни материали на различните партии и коалиции.

Нагиздените като за снимка физиономии на кандидатпрезидентската двойка на управляващата партия взе, че се появи пък на табела преди жп прелеза в Червен бряг (сн. 2).
Още по-изобретателни се оказаха гербаджиите в Карловско. Там те са окичили с плакати на кандидата за кмет на общината, издигнат от управляващата партия и с листата им за местния парламент... крайпътните дървета около главната подбалканска шосейна артерия (сн. 3).

„Градим община Карлово“ гръмко оповестяват партийните афиши. Не става ясно само по кой начин ще става градежа – като се отсекат въпросните дървеса или чрез безобразно потъпкване на законите, както в случая. Защото действащата в страната нормативна уредба забранява разлепването на агитационни материали върху дървета и друга растителност.

В името на пропагандния пиар и печеленето на популярност преди време ГЕРБ стигна до там, че поби в една междублокова градинка в Бяла Слатина самодейно изработена табела с надпис „Почистено от ГЕРБ“ (сн. 4). Транспаранти и листовки с лика на техния кандидат за кмет на града „лъснаха“ върху електрически табла и гаражни врати (сн. 5).

Изобщо спирки, стълбове, стени, витрини – всякакви неща, които може да предложат гладка повърхност, биват използвани най-рационално за разлепяне на предизборни афиши. Що ли се мъчат избраниците ни да приемат разни наредби за определяне на местата, където да се поставя агитацията, като после самите те първи се надпреварват да ги нарушават.



В категории: Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки