Златев уреди с апартаменти руския посланик у нас


Златев уреди с апартаменти руския посланик у нас
Покрай мераците на Златев да е в центъра на финансовите потоци, Юрий и Людмила се облажиха със скъпарски апартаменти в хотела му в Правец Снимка “Стандарт нюз”
16 Юни 2011, Четвъртък


Руският гаулайтер за България и вечен министър-председател в сянка Валентин Златев уреди с цели два апартамента посланика на Русия у нас Юрий Исаков, става ясно от Службата по вписванията към Столичния съд.

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

Луксозните жилища се намират в хотелския комплекс на Златев “Правец ризорт”, който в края на май бе открит лично от проформа премиера Бойко Борисов.

В описната книга е посочено, че се касае за покупко-продажба, като официален купувач се явява синът на посланика – Иван Юриевич Исаков. На свой ред след това той е прехвърлил жилищата с право на ползване съответно на родителите си Юрий и Людмила.

Източници на “Десант” обаче посочват, че това е оформено така само за пред властите. Реално имотите са придобити от фирма “Тера тур сървис”, която е собственост на бащата на Златев – Васил (който пък по документи се води официалният притежател на “Правец ризорт”), а след това дарени на семейството на посланика. Новата придобивка на чуждия дипломат е с площ от 61,35 кв. метра всеки, плюс два гаража.

Скъпият подарък е направен в края на 2009 година. Тоест само година преди да стане ясно, че Златев се е уредил за посредник по проекта за строителството на АЕЦ “Белене”. Което го прави човека, през който ще минават милиардите за изграждането на обекта.

Тези апартаменти хвърлят повече светлина за начина, по който Златев успява да се урежда на постове, които миришат на много пари. Преди време, когато бе най-големият довереник на “ЛУКойл” у нас, той почти бе отритнат от руснаците.

Това се случи, след като босовете на петролната компания засякоха как в “Нефтохим” е съществувал канал за кражба на огромни количества горива, разработен от най-близки до Златев длъжностни лица. Тогава стана ясно с какъв произход са парите му, с които той е стартирал мащабно строителство на хотели из България и в частност “Правец ризорт”.

Появата му отново като довереник на голяма руска компания, след резила с разкритията в “Нефтохим”, бе изненадваща. Първоначално се смяташе, че посредническия си пост за “Белене” той е заслужил единствено благодарение на факта, че е успял да подчини цялата политическа класа в България на себе си.

Държавната фирма “Росатом”, която се натиска еднолично да гради “Белене”, отчайващо имаше нужда именно от такъв посредник, който да прокарва безпроблемно всичките й интереси, повечето от които са от естеството на секретните служби.

Всъщност, задачата на Златев при новите му господари не е да разбира от енергетика, а да владее мачкането на български политици, което е негов специалитет от повече от десет години.

Изпълненията му в “ЛУКойл Нефтохим” обаче няма как да не са били известни на ръководството на “Росатом”. Очевидно Златев е успял да умилостиви руснаците с подобни скъпи подаръчета на лицата, от които зависи получаването на такава сладка служба.


Прах в очите

Текат митнически проверки в няколко фирми, занимаващи се с търговия с горива, сред които и “Лукойл”, обяви в сряда финансовият министър Симеон Дянков. Резултатите от проверките, които били рутинни, щели да бъдат готови до месец. При проверките се проверява и евентуалният фиктивен износ на горива.

Дянков посочи, че за проверката не е уведомен премиерът, защото не е негова работа да се занимава с тези неща. "Митниците докладват на мен", заяви той. Дянков увери, че откакто е започнала проверката "никой не му се е обаждал" и по принцип "никой никога не му се обажда", тъй като "идва отвън".
Сега остава само и да му повярваме.


А можеше да е Свински…
Ако правешкият милиардер и баща му – бившият кмет на Правец и довереник на Тодор Живков – Васил Златев, спазваха българските традиции за именуване, те трябваше да се казват Свинарски. Поне така сочи родословното дърво на “знатната” фамилия.
Прадядото на Васил Златев е вписан в общинските книжа като Иван Вълков Свинара. Прозвището си е получил от очевидния за всички в региона факт, че е пасял свинете на чорбаджиите. Синът на Свинара и дядо на Васил Златев е Петко Иванов Свинара.

Дотук свинската характеристика на рода върви само като прозвище. То се променя на официална фамилия чак с раждането на бащата на Васил Златев. Името му вече е Златю Свинар. Точно така е посочено в акта за раждането му. Стари хора от Правец си спомнят, че Златю по цял ден пасял свинете на богатия род Никовците от махала Манастирица.

Фамилията се разделя с беднотията и грухтящия добитък едва при сина на Златю – Васил, който се сближава с Тодор Живков и това го издига до председател на селския съвет на Правец, длъжност, която по-късно е преобразувана в кмет.

Като всеки селянин, видял се изведнъж в хайлайфа, и Васил е побързал да приключи със свинете и да се окичи с нещо, което да го сочи като много знатна и лична персона. Това показва защо от него нататък фамилията на рода е вече променена точно на Златеви.


Златев с бременната си с второ дете съпруга посрещат гости и подчинени политици в Правец                      Снимка “Hello България” Бойко Борисов оглежда весело голф-щеката, докато открива новата придобивка на началника си Златев  Снимка  “Hello България” Златю Петков Свинар – така е вписан дядото на Вальо Златев в акта му за раждане. След него обаче фамилията се вмъква в хайлайфа и се отрича от свинските одежди Снимка Държавен архив В Службата по вписванията апартаментите се водят закупени от сина на посланика, реално са дарени от Златев

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки