Свлачища превземат Свищов


Свлачища превземат Свищов
Пукнатините по стените на храма се разрастват постоянно
25 Февруари 2011, Петък


Свищов пълзи към Дунав. Няколко свлачища се активизираха и унищожиха четири улици в югозападната част на крайдунавския град.
Най-отчайващо е положението на ул. „Д-р Димитър Павлович“, където 20 метра от трасето го няма. Стръмната уличка, криволичеща по свищовските пясъчни възвишения, от която се разкрива приказна гледка към Дунавския бряг и града на Алеко, е пред изчезване. Част от нея буквално виси във въздуха, след като



Автор: Здравка Христова

проливният дъжд на фаталния 13 май м. г. отнесе асфалта й. Тя вече е недостъпна за автомобили, а хората с усилие пълзят като мравки по нанагорнището. Живущите на нея правят отчаяни опити да „застопорят“ имотите си, като изливат бетонни укрепления. Преди време в зейналата пред две от къщите яма пропадна петгодишно дете, което оцеля по чудо след 3-метровия си полет с главата надолу.

Вече свикнах с мисълта, че някой ден няма да се събудя, затрупан от останките на къщата ми и камъните от улицата, разказва 58-годишният Мехмед Мухаремов Шабов. Мъжът живее сам в сграда, освидетелствана за събаряне заради свлачището. Домът на несретника е точно под въпросната яма. От градската управа му предложили да го настанят в общинско жилище. Няма лошо, но ще плащам наем за комуналката. А аз си имам къща – защо не я отчуждят и да ми наплатят някаква сума, с която да си направя нещо мое, недоумява Мехмед, който работи в частна дървопреработвателна фирма в Свищов. От няколко месеца е на половин работен ден, работа няма, а заплатите закъсняват и той се чуди как ще плаща наем на общината. Нали като закъснея три месеца, ще ме изгонят – притеснява се човечецът.

Живущите са направили пътека до общината с настоявания да се вземат спешно мерки за спасяване на улицата им. Кметът Станислав Благов също не крие тревогата си: „Заградихме свлачището, сложихме ламарини, но с топенето на снега всичко отново ще тръгне в пропастта. Седем месеца чакаме държавата да се намеси с финансова помощ, тя е пас“. През юни 2010 г. Община Свищов е поискала 97 хил. лева за укрепването на улицата от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Нямаме нито положителен, нито отрицателен отговор на искането ни, а положението вече е отчайващо – обяснява заместник-кметът по териториално и селищно устройство на крайдунавския град инж. Мария Дочева. Пороите са разрушили още три улици в югозападната част на Свищов, като за тяхното стабилизиране общината е поискала от комисията 281 хил. лв. Но и на това си прошение отговор няма.

През месец изпращаме преписки към комисията, която уж е към правителството, но се оказва, че се води на подчинение на вицепремиера Цветан Цветанов. Няма никаква публичност какво прави тази комисия, как взема решенията си тя. В интернет се намира сайтът на предишната комисия, когато Емел Етем оглавяваше Министерството на бедствията, коментира инж. Дочева.

Седми месец държавата не дава и исканите 322 хил. лв. за укрепването на разцепващата се църква „Св. Преображение Господне“. Господ ни наказва с разрушаването на храма, нареждат свищовлии. От година вратата на един от най-големите православни църкви в града – национален паметник, стои заключена. На 22 януари м. г. в пода й, в близост до една от носещите колони, зейва дупка с дълбочина метър и половина, която поглъща облицовъчните мраморни плочи. По стените на храма тръгват пукнатини, южната фасада и камбанарията се накланят, а олтарът се разцепва. Още същия ден кметът Станислав Благов изпраща писмо до министъра на културата, а след него депеша до министерството пише и протойерей Димитър Маринов. Информирани за случващото се със свищовския храм са Великотърновският митрополит и Комисията по вероизповеданията. Съгласно Закона за културното наследство, при наличие на обстоятелства, застрашаващи недвижима културна ценност от увреждане или разрушаване, собственикът е длъжен да предприеме незабавни действия по обезопасяването й и да уведоми министъра на културата, който от своя страна в 14-дневен срок следва да даде съответни предписания и срок за изпълнението им. Такова нещо обаче не се случва вече повече от година. Православният храм „Свето Преображение Господне“ е един от най-старите в Свищов. Според надписа върху каменната плоча над входа му, той е построен върху основите на църквата „Св. Никола“ през 1836 година. Днес той е със статут на архитектурно-строителен и художествен паметник с национално значение. Като такива са обявени също иконостасът, архиерейският трон, амвонът и балдахинът в храма. Тук през 1868 година запява първият български хор на Янко Мустаков.



Ул. „Д-р Димитър Павлович Предупредителна табела, ламарина и тел - до тук се изчерпват предприетите мерки

В категории: Репортажи , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки