Село стигна до Страсбург, брани земята си от МОСВ


Село стигна до Страсбург, брани земята си от МОСВ
01 Декември 2010, Сряда


Жалба под №11388 срещу намеренията на МОСВ да изгради регионално депо за твърди отпадъци само на 300 м от крайната къща са депозирали пред съда в Страсбург жителите на старозагорското село Ракитница.360-те постоянно живеещи там мъже и жени са категорични, че ако трябва ще легнат пред багерите, но няма да допуснат орницата им да се превърне в нов Суходол. Председателят на инициативния комитет Генчо Танев от името на съселяните си е завел вече 4 дела в



Автор: Христо Христов

старозагорския административен съд срещу старозагорския областен управител, кмета на общината и председателя на старейшините. Причината е в отказа на управниците да приемат аргументите на ракитничани срещу проекта, по който от ЕС ще дойдат 52 млн. лв.

„Недоумяваме защо от 17 възможни площадки беше избрана точно тази в нашето землище, като при нея не е спазено изискуемото отстояние.Така и не стана ясно, защо допреди две-три години можеше да се изгражда новото депо на терена, където и понастоящем се намира старозагорското сметище, а сега това е невъзможно”, категоричен е Танев. От година насам той ходи навсякъде с дебела папка, където е събрал документи на експерти и подписи на жителите за провеждане на селски референдум. Допитването обаче не е разрешено от губернатора Йордан Николов под претекст, че не можели 360 души да предрешават бъдещето на 360 000.Толкова, колкото ще ползват бъдещето депо от общо 12 общини в региона.

Местните са притеснени също, че надморската височина на площадката е по-голяма от тази на селото и наклонът е към къщите им, което според тях ще води до замърсяване. Освен това, мястото е едва на 1300 м от река Съзлийка, която е защитена зона и , а при обилни валежи и снеготопене има опасност водите да се инфилтрират и оттам да се замърси реката.

„Очевидно съдбата и животът на една река, здравето и съдбата на населението на едно село не са сред приоритетите на ръководството на Община Стара Загора, както и на РИОСВ-Стара Загора“, обобщават вдигналите се на „оружие” ракитничани. Те са стъписани обаче от твърдия отпор на старозагорските общинари – зам. кметът Белчо Белчев поне десет пъти се разкарвал до селото им, за да ги убеждава, че „ако изтървем европарите – не след дълго всеки един ще плаща поне 3 пъти по-висока такса смет“. Той дори направил филм за съоръженията в пловдивското село Шишманци, за да видят протестиращите че няма да има опасност за здравето им, но получил отговор от тях: „Ти си гледай сам видеото, ние здравето бадева не си даваме!”.

Тази седмица предстои поредният етап от сагата – на свое заседание старозагорските съветници трябва да решат дали ще се промени предназначението на 100 дка общински терен в землището на Ракитница. Кажат ли „да”, ще се отприщи стопираният засега процес за проектиране и изграждане на депото, продължат ли да отлагат – нищо чудно от МОСВ просто да забранят използването на досегашното сметище в района на Мандра баир и камионите с отпадъци да поемат към Шишманци. Където през 2009-а им определили цена от 60-65 лв/т.



Хората от Ракитница са твърдо против изграждането на сметището край китното им село Ракитничани са в челните редици на всички екопротести в Стара Загора

В категории: Репортажи , Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки