Фамилия Златеви заплашва 81-годишен старец заради 2 дка имот


Фамилия Златеви заплашва 81-годишен старец заради 2 дка имот
В близък план Васил Златев го докарва на знаменит румънски граф
18 Октомври 2010, Понеделник


“Васил Златев дойде в нас и директно ми заяви: Ще съжаляваш! Аз назначавам кметовете в Правец и Ботевград и каквото им кажа – това вършат”, пише в жалба до Окръжната дирекция на МВР в София 81-годишният Христо Христов. Провинението на дядо Христо, за което “ще съжалява” е, че е собственик на 2 дка земеделска земя в Златевград, който по неясни причини все още се казва Правец. И



Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

най-вече, защото не иска доброволно да им я връчи. А в този град от много години се знае, че само една Фамилия решава кой какво и къде може да притежава – сюжет, почти като по сицилиански.

Дядо Христо е беден пенсионер и парите не му стигат почти за нищо. Вече и трудно се придвижва. Единственото му спасение е да се подпомага с лично стопанство от плодове и зеленчуци, които сее в двора около къщата и върху тези два декара. Но за лош късмет, те пък се падат непосредствено до един от многото имоти на семейство Васил и Валентин Златеви. Васил Златев е някогашен ортак на Тодор Живков и несменяем кмет на Правец в продължение на десетилетия. А чедото му Валентин в момента е президент на “ЛУКойл България”, но от повече от 10 години е по-известен като истинския министър-председател на страната, независимо как точно се казва формалният премиер. Точно до парцела баща и син изграждат прословутия си голф-комплекс “Правец голф и СПА ризорт”, в чието рекламиране се е впрегнала цялата държава, сякаш е национален строителен обект от първа необходимост. И не само това – лично премиерът Бойко Борисов надзирава благополучното завършване на частния комплекс, а правителствената пресслужба, наместо с държавни дела, често се занимава с разпространяване на последни новини около имота на Златеви. Неотдавна пресаташетата на МС, например, разпространиха “важната” вест, подета от послушните медии, че Борисов щял да е патрон догодина на някакъв си голф-шампионат върху треволяците в комплекса на Фамилията.

Проблемите пред дядо Христо се появили още преди две години, когато Златеви тъкмо разширявали владенията си. Макар че никога не е обявявал под никаква форма имота за продажба, постоянно се появявали кандидат-купувачи. Но първи били самите Баща и Син. “В писмена форма ми предложиха да го купят за 2 лева квадратния метър. Аз им отказах. После започнаха да ми пращат някакви представители, уж на различни частни фирми, които да наддават в цената. Ама то от километри им личи, че са пратени от Златеви. Аз съм беден човек и никога не съм искал да ставам богат. Затова отказах да продавам имота. Обичам природата и земята и исках да засадя върху 2-та декара различни овощни дръвчета и зеленчукови култури”, пише Христов в изложението си до полицията. Когато на Златеви вече им станало ясно, че няма да се сдобият с 2-та декара без бой, Васил Златев си изтървал нервите и отишъл на крака при стареца и му поставил ултиматум. “Даде ми да разбера, че аз трябва да се съглася на техните условия. Предложи ми с добро да се откажа от терена и да получа в замяна друг, равен по големина, ама по чукарите извън Правец, понеже и едното, и другото било все земя. Тогава му казах, че щом ще е така, нека заменим моята стара кола за неговата лъскава лимузина. Нали и едното, и другото е все кола? Е, на тогава Златев се ядоса и ме заплаши като ми каза, че ще съжалявам, защото той назначавал политиците и щяло да стане както той реши”, описа случката бай Христо пред “Десант”.

Това всъщност бил последният ден, когато възрастният човек можел да ползва имота си. Още на следващата сутрин, без да е сключвал каквато и да е сделка, на практика му го отнели. Гардове от фирмата, която охранява владенията на Златеви – “Спектър 01”, чийто шефове са бившият бодигард на Тодор Живков – Петър Василев и уволненият началник на Гранична полиция Красимир Петров, завардили парцела на дядо Христо и не го допускали в него, без да му дават никакви обяснения. Човекът пуснал две жалби до тогавашния кмет на Правец Красимир Живков – същият, за когото Васил Златев обяснил, че лично го назначава и му е като кукла на конци, а после си го курдиса и за областен управител на София, но отговор на получил. Дядо Христо се жалвал и в районната прокуратура в Ботевгар, откдето пък му казали, че отказват да се занимават със случая, защото за тях проблем нямало и правата му не били нарушени. След няколко дни Христов видял, че от нивичката му нищо не останало – Златеви вкарали там земекопна машина, която прокопала по средата огромен ров, а наоколо били разхвърляни всевъзможни боклуци. Земята вече просто не можела да се ползва по предназначение.

Той пуснал поредна жалба до районната прокуратура и полицията. И този път отказали да я уважат. Само мотивът бил различен - не можели да издирят злосторника. “А то беше ясно кой е вкарал багера вътре – машината си беше на 50 метра от моята нива, Златев я беше прибрал в голф-комплекса си. Аз тогава предложих на прокурорите в удобен за тях ден да ги заведа, за да им посоча виновника, ама те пък ми казаха, че този ров можело и от само себе си да се е образувал. Какво да ви говоря – убедих се, че не само кметовете, ами и прокурорите, и полицаите са хора на г-н Златев”, кахъри се Христов. От митарства по съдебни и полицейски инстанции, дядо Христо поне успял да се пребори с охранителите от “Спектър 01” – те вече му позволявали да отива на бившата си нива, превърната в траншеи. А после пък багерът на Златев запълнил огромния ров с кал.

Но пък отгоре му се нахвърлили с нова сила. Този път от общината. Новият кмет на Правец Никола Нитев, който по обясненията на Златев, също му е кукла на конци, пратил на дядо Христо писмо, в което ултимативно го задължава да си почисти терена от боклуците, които иначе хората на Златеви са му е изсипали там. “Аз много трудно се придвижвам, но си взех едно столче. Почистя наоколо, после преместя столчето, седна и пак чистя. Така успях горе-долу да си оправя нивичката. Засадих краставици, царевица и други различни зеленчуци. И за мен имаше, и на съседите раздавах. Един ден, докато чистех, Васил Златев дойде и ми каза подигравателно: Залудо работи, залудо не стой. После разбрах какво е имал предвид”, разказва бай Христо.

Подробният устройствен план на Правец изведнъж се оказал променен така, че теренът на дядо Христо бил предвиден да е общинска велоалея. Що за алея ще е място, отвсякъде обградено от частния голф-комплекс на Фамилията, е друг въпрос. С пълно единодушие общинските съветници на Правец - пионки на Златев (както излиза от думите му), гласували теренът на Христо Христов да бъде отчужден. Като това решение засяга изцяло и само 2-та декара на стареца и нито сантиметър земя от съседния имот на Семейството. “Мен никога не са ме уведомявали за това решение. На 15.09.2010, заедно с мой приятел, посетихме Техническата служба на Община Правец и поискахме да видим какъв е този подробен устройствен план, който налага отчуждаването на целия мой имот и не засяга нито метър от съседните, собственост на фамилия Златеви, но отказаха да ни го представят”, пише в заключение на изложението си до полицията 81-годишният Христо Христов. Макар и напълно да се е отчаял от тоталния отказ на всички държавни институции да му помогнат, дядо Христо все още таи надежда, че “нашата полиция” и честният й министър Цветан Цветанов ще се заемат с неговия случай. Истината обаче е, че в тази държава никой не смее да се занимава с делата на фамилия Златеви. Нито полиция, нито прокуратура, нито правителство или която и да е община. Медиите треперят пред тях, а премиерът чинно им се подчинява. Човек ще рече, че това са не някакви обикновени хора, а царе. Или не – направо божества.



Дядо Христо все още се надява, че някой в тази държава ще му спаси 2-та декара нива

В категории: Разследвания , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки