Пуснаха онлайн въпросници за превенция на употребата на наркотици


Пуснаха онлайн въпросници за превенция на употребата на наркотици
Снимката е илюстративна
22 Февруари 2022, Вторник


Те ще помагат на ученици и техните семейства и ще послужат като мост между експертите и младежите в риск

Автор: Десант

Експерти от цялата страна ще консултират и насочват ученици на възраст 12-19 г. с помощта на специални онлайн въпросници за превенция на употребата на наркотици. Целта на анкетите е да послужат като мост между експертите и младежите в риск от употреба – директно или през важните възрастните в живота им и да им помогнат да вземат навременни мерки след оценка на ситуацията и нуждите им.

Интерактивните онлайн инструменти за селективна и индикативна превенция са изработени от психолозите от Сдружение „АРЗ Солидарност“ в тясно сътрудничество с експерти от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Въпросниците са в три варианта: за ученици, за родители и за учители, педагогически съветници и училищни психолози. Дейностите са в изпълнение на Стратегическа задача от Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024 г.) и са финансирани от Министерство на здравеопазването чрез Национален център по обществено здраве и анализи.

Всеки, който попълни въпросник, ще получи кратка препоръка или ще бъде насочен към консултация със специалист за допълнителна оценка и осъществяване на определения вид превенция в случай, че това е необходимо. Това от своя страна ще подпомогне превенцията на употреба или на зависимост към наркотици.

На въпросниците ще могат да отговарят анонимно неограничен брой хора.

„Стъпихме на близо 20-годишния си опит в работа със зависими и хора в риск от зависимост, за да изработим онлайн въпросниците и се надяваме, че чрез социалните мрежи и с помощта на медиите ще достигнем до възможно най-много тийнейджъри, за да им помогнем да не попадат в капана на зависимостта от наркотици.“ Това коментира Светослав Кирилов, директор на Сдружение „АРЗ Солидарност“.

Освен въпросниците в дейностите е включена и допълнителна помощ за учениците и техните родители чрез информация, онлайн дискусии и експертно мнение по битуващи митове, свързани с употребата. Сред тях са: кога трябва да започнем да говорим с детето си за наркотиците; как поставяме граници на нашия тийнейджър; кои са най-трудните теми за разговор децата и др.

Скриниг въпросниците могат да бъдат открити ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки