Дъщеря на партиен велможа от времето на соца и областен управител на София след промените стана зам.-министър на туризма


Дъщеря на партиен велможа от времето на соца и областен управител на София след промените стана зам.-министър на туризма
plovdiv-press.bg
12 Януари 2022, Сряда


Нейният брат пък бе началник на кабинета на проф. Николай Денков, докато още бе служебен министър на образованието 

Автор: Дина Харизанова

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на туризма е назначена Мариела Модева. Тя е професор по обществени комуникации и информационни науки, дългогодишен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Разпространената от пресцентъра на кабинета нейна биография звучи така: „От 2019 г. досега е директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда. Била е член на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към Mинистерството на културата, както и съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите на опазване на недвижимите културни ценности; европейски програми и проекти за развитие на културния туризъм."

Спестена е обаче тънката подробност, че  през 2019 г. госпожата е кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“, а неин баща е бившият соц и постсоц велможа Тодор Модев - дългогодишен кмет на някогашния Коларовски район на столицата преди Десети ноември, а след промените е дългогодишен общински съветник от БСП и областен управител на София (от 2005 до 2009 г. по времето на Тройната коалиция).


Тодор Модев

През 2009 г. председателства Националния кризисен щаб за боклука на София. 

Пенсионер е от 2010 г., но продължава да е член на Съвет на директорите на общинската фирма „Метрополитен“.

Бие се в гърдите, че е седмо поколение софиянец - от Банишора. 

Синът му Иван пък до 2016 г. е шеф на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ към Министерство на образованието.  Той е назначен във ведомството от Сергей Станишев по време на управлението на Тройната коалиция. 


Иван Модев

Преди това Иван Модев е назначен от Весела Лечева за директор на Националния център „Европейски младежки програми и инициативи – държавна агенция, която разпределя европейските пари за младежта.

През 2009 г., по времето на управлението на ГЕРБ, Иван Модев е назначен отново за директор на същото звено от Йорданка Фандъкова след съгласувателния подпис на тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

Името на Модев младши е замесено в скандал, докато баща му е областен управител. Тогава негови приятели взимат без търг или конкурс един от най-апетитните терени в столицата - градинката пред хотел „Рила“. 

През 2017 г. отново се чува за него -  Иван Модев е човекът, организирал и провел ромската схема, заради която Брюксел ни наложи санкции

Публикация в offnews.bg разкрива, че докато Модев е директор на дирекцията, която пресява проектите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", са одобрени три силно съмнителни проекта за интеграция на малцинствата с общо финансиране близо милион и половина лева.

Те се оказват с идентично съдържание. В управителните съвети на трите сдружения, които ги печелят, са едни и същи хора, а фирмите са регистрирани по едно и също време - през 2015 г., малко след обявяване на насоките за кандидатстване, като две от тях са регистрирани и на един и същи адрес във Варна. Идентични са и детските градини, в които трябва да бъдат изпълнени проектите. 

След констатирането на тези притеснителни съвпадения новият тогава министър Кунева отнема контрола от управлението на програмата от Модев.

В днешни времена младият наследник на стария партиец Тодор Модев до 12 май 2021 г. е началник на кабинета на последния служебен министър на образованието проф. Николай Денков, който остана и титуляр в кабинета „Петков“. 


В категории: Политика , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки