Арендатор подпали стърнища и опожари навеса, предпазващ уникалната Гаговска гробница от края на IV век пр. Хр.


Арендатор подпали стърнища и опожари навеса, предпазващ уникалната Гаговска гробница от края на IV век пр. Хр.
Снимки: Фейсбук/Буйно Огнянов и Архив „Десант“
18 Ноември 2021, Четвъртък


Предполага се, че в съоръжението са били погребани двама местни владетели или аристократи от гетските племена

Автор: Диана Славчева

Преди време публикувахме в „Десант“ статия за разрухата, която погубва уникалната гробница в Гаговската могила. Обектът е паметник на културата с национално значение. Заварихме го през пролетта сред избуяла със жито нива, като достъпът до него бе почти невъзможен.

Тракийската могила е с уникална архитектура с две свързани кръгли гробни помещения, в които вероятно са били погребани двама знатни особи – местни владетели или аристократи от гетските племена. Изследователите й смятат, че е построена в края на IV век пр. Хр. 

За да се спаси това изключително ценно съоръжение, преди десетина години над него е изграден навес. Той вече беше почти срутен и в окаяно състояние – висяха дъски, покривни битумни платна, ламарини, но все пак го имаше.


Преди

Преди около месец обаче, арендаторът на нивите подпалил стърнищата и огънят погълнал навесът на могилата. В момента тя е под открито небе и представлява жална гледка. 


След пожара

Както бяхме писали и преди, при едно добро стопанисване и осигуряване на достъп до този обект, той би могъл да бъде включен в туристически маршрути до забележителностите в региона, които никак не са малко. Само на десетина километра от могилата край Гагово се намира великолепният и прекрасно поддържан Крепчански манастир, а на 17 км е доста посещаваната римска крепост Ковачевско кале.

Но от Министерството на културата нехаят. Нито за поддръжката на гробницата, нито за нейното популяризиране като един от бисерите на богатото ни културно-историческо наследство.


В категории: Новини , Античност

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Румънофоб
20.11.2021 20:35:31
0
0
Други скорошни анти-български румънски статии и коментари от онлайн-пространството:
1.
Scandal diplomatic intre Ucraina si Bulgaria dupa ce presedintele bulgar a afirmat ca „peninsula Crimeea este ruseasca”
=Дипломатически скандал между Бг и Укр, бг. президент е твърдил че Кримски полуостров е руско нещо
https://adevarul.ro/international/europa/scandal-diplomatic-ucraina-bulgaria-presedintele-bulgar-afirmat-peninsula-crimeea-ruseasca-1_6197f1d65163ec4271bb002f/index.html
Има румънска пословица: Когато двамата човека се скарат, третият е единственият който печеля.
Komentar na edin ot rumwnskite komentatori-chitateli:
https://adevarul.ro/international/europa/scandal-diplomatic-ucraina-bulgaria-presedintele-bulgar-afirmat-peninsula-crimeea-ruseasca-1_6197f1d65163ec4271bb002f/comment/3744781.html
"Romanii au facut ce trebuia pentru a exista ca natiune in actualele ei granite. Nemtii au dat Bucovina si Basarabia rusilor, nemtii au dat Cadrilaterul Bulgariei, nemtii au dat Transilvania Ungariei ... si tot ei ne-au luat la lupta "haideti cu noi sa va recuperati Basarabia si Bucovina ... si daca sunteti cuminti poate anulam Diktatul de la Viena". Iar ei se asteptau sa nu intoarcem armele, atat de naivi au fost (ca si noi, de altfel cand am acceptat sa ne aliem cu ei)."
"Румънците са направили всичко възможно за да оцелеят като нация в днешните граници [на Румъния, нациите нямат граници, samo stranite imat, обаче коментаторът е глупав]
Немците са дали Бесарабия и Буковина на руснаците, немците са дали Южна Добруджа ["Четириъгълника" както е известна тя у румънците] на българите, немците са дали Седмиградско на унгарците" [и т.н., и т.н., коментарът продължава с други глупости]
Напротив, Хитлер се е противопоставил на териториалните претенции на Сталин като му е казал че не съгласява с искането на Съветски Съюз спрямо Румънско да му отстъпи цялата Буковина понеже при преговорите за тайното споразумение между Германия и Съветска Русия (известни като пакта Рибентроп-Молотов) нищо не беше споменато от руснаците за Буковина, а само за Бесарабия, като Германия беше декларирала че няма никакъв интерес спрямо Бесарабия, тоест беше дала зелена светлина на Русия да се опитва да изземе тази територия от Румъния. След като Хитлер е казал на Сталин че те нямаха никакъв договор за Буковина, Съветски Съюз е изискала от Румъния само Северна Буковина (където наистина украинците бяха сравнителното болшинство от населението, тоест повече и от румънците, и от която и да е друга народност) и беше принудена да остави Румъния да притежава Южна Буковина. Това са резултатите на румънското образование: липса на истински исторически знания, комплекс на превъзходство спрямо всичките съседни народи и фрустрация, чувството у учениците че България и Украйна са им откраднали "изконните земи", чувство което ражда говор на омраза спрямо българите и украинците (и унгарците)
2. Greater Romania Map:
https://www.reddit.com/r/imaginarymaps/comments/hgnl6e/greater_romanian_map/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки