Ново помагало разказва за личността и делото на свети Йоаким и Ивановските скални църкви


Ново помагало разказва за личността и делото на свети Йоаким и Ивановските скални църкви
28 Октомври 2021, Четвъртък


Тое предназначето за часовете по музейна педагогика и е дело на русенския музей

Автор: Десант

Излезе от печат ново помагало за часовете по музейна педагогика, посветено на личността и делото на свети Йоаким и светостта и значението на Ивановските скални църкви.

Цветното издание съдържа информация и илюстративен материал, адаптирани съобразно възприятията на подрастващите.

Музейното повествование обхваща разказите за манастира „Св. архангел Михаил“ – неговото създаване, социализиране и разрастване през годините, сведения за автентичните стенописи - образци на Палеологовия стил в изкуството на Балканите, както и факти около провъзгласяването на Търновската патриаршия и въздигането на първия български патриарх на Второто българско царство - Йоаким.

Помагалото съдържа множество снимки, карти и схеми, които визуализират средновековното богатство на региона и разкриват елементи от културата, вярванията и начина на живот на хората през средните векове. Познавателните игри и въпроси от страниците провокират участниците към реконструиране на вече придобити знания като същевременно изграждат и умения за бърза, лесна и адекватна употреба на познавателния материал.



Помагалото запознава и със знака на ЮНЕСКО и важността на приобщаването на обекта Ивановски скални църкви към световната организация. То е част от нов образователен модул в музейната програма на музея в Русе „Русезнание“, който включва изпробвани вече активности, свързани с опознаване на средновековни практики.

В часовете по музейна педагогика участниците ще реставрират съдове – реплики на оригинални артефакти от експозиционните витрини, ще редят пъзели с изображения на предмети и пейзажи от археологически обекти, ще работят с интерактивни табла, ще се преобличат в средновековни одежди, ще използват макети на станове, което ще подпомогне процесите по изучаване на всекидневието, занаятите и йерархическата организация на градовете през XIV век.

Помагалото за часовете по музейна педагогика и образователният модул подпомагат децата в усвояването на знанията за скалните манастири край село Иваново, за процесите на утвърждаването на православието и обогатяване на духовната култура през Второто българско царство.

Автор на изданието е уредникът в русенския музей Евгени Георгиев, а художник на илюстрациите – Милен Йорданов.

Помагалото и образователният модул са част от проекта „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“, който се реализира от Регионален исторически музей – Русе с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе и с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки