Находки разкриват всекидневния живот на населението на Широковското кале


Находки разкриват всекидневния живот на населението на Широковското кале
Снимки: РИМ-Русе
19 Октомври 2021, Вторник


Съществуват предположения, че тази крепост е средновековният български град Кръстовец

Автор: Десант

Приключиха разкопките на Широковското кале за сезон 2021 г. Крепостта е разположена на естествено защитен скален нос, при сливането на реките Баниски и Черни лом. Тя представлява един от най-значимите и представителни паметници на фортификацията по долината на река Русенски лом.

Под ръководството на Деян Драгоев от РИМ – Русе и Добрина Харбалиева от ИМ – Средец  и с помощта на целева субсидия от страна на Министерство на културата в размер на близо 24 000 лева, екип от археолози, студенти и доброволци в продължение на три седмици, проучи южната кула на най-вътрешната от трите крепостни стени, преграждащи скалния нос в м. Кръстовица.

В резултат на проучванията е изяснена хронологията в изграждането и функционирането на укрепителната система на късноантичния обект.

Крепостта възниква като военно укрепление през втората половина на V в. Към това време археолозите отнасят изграждането на видимите и днес на терена две успоредни крепостни стени, построени от големи каменни блокове, някои от които с размери надвишаващи 2 м дължина. През VI в. крепостта се трансформира в цивилно селище.

Множеството откривани находки – керамични лампи и съдове, предмети от кост и рог, прешлени за вретено и тежести за рибарски мрежи, спомагат да се разкрие всекидневния живот на населението.



Благодарение на мощната укрепителна система – дебела 4 м крепостна стена и наличието на спомагателна стена (протейхизма), селището успява да преживее големите аваро-славянски нашествия от края на VI в.

През Средновековието укрепената територия е разширена, а в източна посока е изградена трета крепостна стена, запазена под формата на землен насип с височина над 4 м.

Карел Шкорпил предполага, че в развалините на Широковското кале трябва да се търси споменатия през XII в. от арабския географ и учен ал-Идриси град Агранзинос.

Изказани са предположения, че крепостта при Широково е средновековният български град Кръстовец.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки