Градят параклис „Свети Пантелеймон“ в местността Голямата черква край чирпаското село Стоян Заимово


Градят параклис „Свети Пантелеймон“ в местността Голямата черква край чирпаското село Стоян Заимово
04 Октомври 2021, Понеделник


На това място навремето е имало седем черковища и манастири

Автор: Десант

Повече от 10 години Църковното настоятелство „Свети Пантелеймон“ от чирпанското село Стоян Заимово се опитва да  построи малък православен параклис в местността Голямата черква, където навремето е имало седем черковища и манастири.

Святата кауза обедини родолюбиви българи от страната и чужбина, които до момента са дарили по-голямата част от необходимата сума. 

Преди две седмици Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан направи първата копка на параклиса. Финалът на церемонията бе съпроводен с дъжд, което според богомолците е добра поличба за начинанието.



За осигуряването на нужните средства за изграждане на култовата постройка голяма заслуга има и кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов, който като директор на чирпанския Исторически музей през 1999 и 2000 г. заедно с археоложката Нася Якимова и Тодор Иванов - тогава председател на Общински съвет Чирпан, предприемат действия по археологически разкопки, които доказват наличието на голяма християнска обител.

Преди това виденията на дядо Иван и на още две жени от селото са първите, които дават информация за това свято място, което има особено излъчване.

Легендата разказва, че мястото, където ще бъде построен храмът - на около 1,5 км северозападно от село Стоян Заимово, е открито от двама овчари, независимо един от друг. Единият вижда човек с бели дрехи, който му казва, че е свети Пантелеймон и че тук - на това място, в местността Голямата черква, през 1212 г. той поръчал на трима братя да издигнат голям Божи храм.

Според легендата той просъществувал около 300 години, преди да бъде разрушен и запален от турците. В пожарище погинали 8 монаси, които - преди да загинат - успели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст.

Сега на мястото, където ще бъде построен храмът, е издигнат кръст. Около него хората, които от години идват на поклонение в местността, оставят даровете си. Интересно е, че кръстът е поставен точно на посоченото място за олтар на черквата. Местните разказват още, че на това място хората имат видения, нещо им се казва, получават облекчение, някои са чували камбанен звън.

Има и други данни, които показват, че легендата почива на реални факти. В етнографско проучване възрожденецът Никола Събчев разказва, че между чирпанските села Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. Твърдението е подкрепено, освен от спомените на местните, и от запазените имена на близките местности.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки