„Набуко“, „Трубадур“ и „Норма“ на сцена в Българския Стоунхендж


„Набуко“, „Трубадур“ и „Норма“ на сцена в Българския Стоунхендж
Снимка: Държавна опера - Бургас
30 Юли 2021, Петък


ОТ 6 до 8 август в тракийския култов комплекс Бегликташ край Приморско ще се състои грандиозният тридневен фестивал „Опера на светилището“

Автор: Десант

От 6 до 8 август на откритата сцена в тракийското светилище Бегликташ край Приморско ще се състои грандиозният тридневен фестивал „Опера на светилището“.  Сред естествения декор на свещеното място ще бъдат представени едни от емблематичните оперни заглавия: Вердиевите „Набуко“ (6 август) и „Трубадур“ (7 август) и шедьовърът на Винченцо Белини „Норма“ (8 август).

Началото на фестивала, който трябваше да се проведе миналата година, но поради обстоятелствата с пандемията, бе отложен за 2021 г., беше поставено на 10 август 2019 г., когато с изключителен успех бе представена „Норма“ – билетите за операта бяха продадени далеч преди датата на спектакъла.

За меломаните и почитателите на историческите реликви тази година ще бъдат представени „Набуко“, „Трубадур“ и „Норма“, адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в българския Стоунхендж.

Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в драматичния сюжет на лиричната трагедия в две действия „Норма“ и импонира и на сюжета и на другите две оперни заглавия.

Постановката е  уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите. 

Под диригентската палка на гост-диригента маестро Ивайло Кринчев, вълнуващата нестандартна среща с героите на Верди и Белини ще се случат на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери – на 6, 7 и 8 август.

Режисьор на трите внушителните постановки, адаптирани за откритата сцена на светилището, е на доц. д-р Александър Текелиев. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, пластиката е дело на дългогодишната примабалерина на Бургаската опера – Галина Калчева. Суфльор на фестивалните постановки е Дора Фъртунова, субтитрите са дело на Сребрина Славова.

Спектаклите ще бъдат с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки